joi, 7 ianuarie 2010

Cainii strazii. Chiar sa fie o problema vesnica? (I)



Salve!

Incep anul cu un material pe care il gandesc de prin vara si pe care am reusit sa-l finalizez in vacanta de iarna, urmand sa il prezint pe blog in 3 "episoade".

Cainii fara stapin reprezinta, din pacate, o emblema trista a Romaniei si o prezenta greu de ignorat pe strazile marilor orase. Alaturi de orfelinate, infrastructura proasta si coruptie/birocratie, ma tem ca aceasta problema este totodata una din axele principale ale unui brand de tara construit in mod natural si nefericit de realitatile rominesti.


Subiectul este atat foarte prezent in viata noastra de zi cu zi cat si reflectat generos in presa. In acelasi timp este o problema delicata, cu destula incarcatura emotionala incat sa genereze valuri de manifestari irationale (de ambele parti) si sa fie ocolita de o abordare pragmatica si consistenta din partea autoritatilor. Societatea civila a lansat o serie de initiative apartinand unor ONG-uri din domeniul protectiei animalelor, insa ma tem ca nu se intrevede o solutionare definitiva a problemei intrucat aceste actiuni vizeaza mai degraba o atenuare a unor efecte, nu eliminarea cauzelor.

Daca facem un mic efort de memorie sunt convins ca fiecare dintre noi ar putea sa-si aminteasca macar un caz al unui cunoscut/ruda/prieten care a fost muscat pe strada de un „comunitar”. Tot intamplarea unui amic care a „interactionat” fara voia lui cu un caine fara stapin si aventurile prin Bucuresti care au decurs de aici, mi-au adus in atentie subiectul si m-au condus catre a veni cu o propunere de solutie.

Fara a fi un specialist in marketing, avansez ideea ca ar fi logic SA FII inainte investesti masiv ca SA TRANSMITI ceea ce esti. Din perspectiva asta mi se pare ca orice strategie de branding de tara este sortita esecului din start, atita timp cat nu rezolvam o serie de probleme interne care pot spulbera in cateva minute orice imagine idilica a Romaniei care poate fi construita de slogane, afise si spoturi publicitare. E usor deci sa ajungem la infrastructura, birocratie/coruptie si... cainii vagabonzi – dat fiind ca aceste aspecte sunt primele care ies in evidenta si primele cu care s-ar confrunta un vizitator al tarii noastre...


(imagine preluata de aici )

Cat de grava si serioasa este problema? Ca sa ne facem o idee despre care e amploarea si impactul problemei va ofer astazi un singur exemplu cules din presa: 9000 de oameni muscati de caini in primele 10 luni ale lui 2009 doar in Bucuresti ( confrom unui articol aparut in Evenimentul Zilei pe 14 octombrie 2009 pe care il gasiti aici)!

In postarea urmatoare o sa prezint date amanuntite despre care sunt costurile si pierderile pe care le provoaca, cat de multi oameni sunt afectati,legislatia in vigoare si cateva initiative existente.

Inchei cu o intrebare: De ce credeti ca nu reusim sa rezolvam problema asta?

Spor si voie buna!

6 comentarii:

  1. Nu reusim sa scapam de cainii vagabonzi, din cauza rezistentei pe care o dovedesc oamenii care s-au atasat de ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. @noelle27: Delasare din partea cui? Problema asta ne afecteaza deja pe toti la modul indirect, pe unii dintre noi - cateva mii de oameni muscati anual - chiar foarte direct.

    De la acestia din urma macar m-as astepta sa fie destul de afectati incat sa faca presiuni pentru rezolvarea acestei situatii...

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am un amic care si-a cumparat un spray paralizant sa le dea in nas cainilor, probabil voi face si eu la fel, intocmai ca sa fac presiune asupra lor :D.

    De multe ori cand ajung dimineata acasa trebuie sa ma bat cu ei pe drum.. am ajuns de cateva ori transpirat acasa din cauza lor.

    Or fi ei dragalasi, dar in haite sunt chiar periculosi, plus ca instinctul de turma functioneaza perfect pentru ei: se uita unul, ajung sa se uite toti, se misca unul, ajung sa se miste toti, latra unul, doar altii n-or fi mai prosti, latra si ei toti, sare unul sa te muste, ei.. stiti continuarea :).

    RăspundețiȘtergere
  4. La mine in zona au venit sa-i ia de vreo cateva ori (o haita de 10-15 caini). Am in bloc doua femei care ii hranesc. Una din ele are sotul in armata, si are o fata. Cand au disparut cainii, fata a inceput sa planga. Tatalui i s-a rupt inima de mila, si a tras niste sfori. In 2 ore cainii se jucau iar prin cartier (cu cercel in ureche ce-i drept).

    Ideea e ca e de ajuns sa intre un caine nesterilizat, de prin alte parti, ca iar apar pui.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cam asa arata Bucurestiul noaptea:
    http://f-81-kma.blogspot.com/2010/03/d-ale-bucurestiului.html

    RăspundețiȘtergere

Astept cu interes opiniile tale si sper sa gasim impreuna idei cat mai interesante si cat mai utile, precum si cai de a trece la actiune!

Spatiul de mai jos iti apartine in totalitate, foloseste-l cu placere!