sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Invatamintul din Finlanda

Salve!

Am citit un articol foarte interesant in dimineata asta, realizat de cei de la Ziarul de Iasi.

Articolul prezinta cateva caracteristici esentiale ale invatamintului preuniversitar din Finlanda, caracteristici care il fac un model de buna practica.

Citez cateva fragmente interesante din articol:

Modul in care este gandita curricula :

"In Finlanda, elevul este in centrul sistemului de invatamint. El are posibilitatea de a alege ce discipline sa studieze, in functie de capacitatile personale si de ceea ce doreste sa faca mai tirziu. Pe linga materiile de baza, are la dispozitie o oferta educationala extrem de variata, astfel ca poate opta sa urmeze, dupa orele din orar, de la cursuri de pian, dans ori teatru, la sporturi de echipa si activitati practice in ateliere."


Managementul resurselor umane:

"In Finlanda, scoala pune pret pe calitatea profesorilor, investind doar in cei care realizeaza performante. "Un profesor nu are titulatura pe viata intr-o scoala. El este angajat pe o perioada determinata si contractul se prelungeste in functie de rezultatele evaluarilor periodice. Nu exista obligatia scolii de a intretine la nesfirsit un profesor, daca acesta nu are rezultate", a precizat Camelia Gavrila."


Rolul parintilor:

"Soarta insitutiilor de invatamint din Finlanda nu depinde de deciziile care se iau la centru, cit mai ales de modul in care colaboreaza cu autoritatile locale si cu familiile elevilor. Parintele are un rol esential in coordonarea modului in care se face educatia copilului sau. El are un statut privilegiat nu numai pentru ca este principala persoana in masura sa decida pentru copil, ci si pentru ca este contribuabil la bugetul local, prin urmare contribuabil al sistemului de invatamint. "Scoala colaboreaza in permanenta cu comunitatea locala, iar pentru orice decizie care se ia in privinta copilului este consultat parintele. In Finlanda, asociatiile de parinti sint mai puternice chiar decit sindicatele, pot spune ca ele au facut presiuni pentru reformarea sistemului", a mentionat Mariana Pop."


Recomand cu caldura sa cititi tot articolul. Il puteti gasi aici.

Spor si voie buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Astept cu interes opiniile tale si sper sa gasim impreuna idei cat mai interesante si cat mai utile, precum si cai de a trece la actiune!

Spatiul de mai jos iti apartine in totalitate, foloseste-l cu placere!