miercuri, 13 ianuarie 2010

Primarii din Romania - topul performantei in atragerea fondurilor europene (2)

Salve!

Acum ceva timp aduceam in discutie posibilitatea masurarii performantei primarilor din municipiile Romaniei prin contabilizarea fondurilor europene atrase.

DIn pacate nu am dispus de timpul necesar pentru a incepe o cercetare in acest sens, insa azi dimineata am citit un articol al celor de la Ziarul Financiar care aduce date interesante:

"Romania a atras in trei ani de la intrarea in UE fonduri structurale in valoare de circa 600 mil. euro, majoritatea in 2009, in conditiile in care intre 2007 si 2009 am avut la dispozitie aproximativ 5,6 mld. euro. "

Mai interesant este de aflat ca cele mai slabe performante in atragerea fondurilor europene revin....autoritatilor publice. Mai precis, am absorbit (conform celor de la ZF) DOAR 1,58% din fondurile disponibile pentru "dezvoltarea capacitatii administrative" si 1,25% pentru "asistenta tehnica". Procentele astea sunt valabile in intervalul 2007-2009, deci vorbim de 3 ani de zile si putem elimina eventuale scuze de tipul "am scris proiectele, asteptam evaluarea"..nici o evaluare nu dureaza 3 ani !!!

Din punctul meu de vedere este mare pacat, mai ales in contextul de recensiune economica cand banii astia puteau reprezenta cheltuieli cu investitii ce alimenteaza economia, urmand a se regasi mai devreme sau mai tarziu in nivelul de trai.

Pentru mine e foarte frustrant sa vad stiri de felul asta! De ce?

Pentru ca, dupa stiinta mea, toate cartile se afla in mainele Guverului si a adminstratiilor locale! Cei din Guvern stabilesc regulile jocului (procedurile de aplicare la fonduri europene, agreeaza criteriile de evaluareetc) si, mai ales, pot acorda bani bugetelor locale pentru a co-finanta proiecte.

Autoritatile locale le ramine doar sa creeze departamente performante care sa aplice si sa asigure implementarea proiectelor finantate sau (daca legislatia permite) sa externalizeze scrierea proiectelor catre una din zecile de companii specializate in acest domeniu.

Tinand cont de miza care este in joc (19,2 miliarde de euro, fonduri NERAMBURSABILE pina in 2013) - aproape cat cele 20 de miliarde pe care Guvernul le IMPRUMUTA de la FMI, bani care trebuie RETURNATI - cred ca ar fi bine ca orice Guvern al Romaniei sa aiba acesta chestiune in Top 3 prioritati ale programului de guvernare!

Daca aveti mai multe pe informatii pe tema asta, va rog sa-mi dati un semn (comentariu sau mail), eu promit sa revin asupra acestei teme in viitor, poate cu vesti mai bune!

Spor si voie buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Astept cu interes opiniile tale si sper sa gasim impreuna idei cat mai interesante si cat mai utile, precum si cai de a trece la actiune!

Spatiul de mai jos iti apartine in totalitate, foloseste-l cu placere!