miercuri, 29 aprilie 2009

Pe cand un "TED rominesc"?

Salve!

Probabil multi dintre voi stiu de conferintele TED ( apropo, motto-ul lor este "ideas worth spreading") si urmaresc site-ul www.ted.com . Va incurajez cu draga inima sa aruncati o privire pe site-ul lor, sunt multe prezentari de-a dreptul geniale si, mai ales, o multime de oameni tari care au ceva de spus.



Dincolo de ideile si conceptele prezentate, ce imi place in mod deosebit este conceptul unui astfel de eveniment - sa reunesti unii dintre cei mai creativi si inovativi oameni din lume sa vorbeasca pe teme diverse de la Technology, Entartainment, Design" pina la analize ale sistemului educational contemporan, business samd.

Similar ca si concept, cei de la British Council au lansat si in Romania o competitie care se intituleaza Fame Lab, in care incearca sa motiveze oamenii de stiinta sa prezinte intr-un timp foarte scurt o tema stiintifica, intr-o o maniera cat mai atractiva si cat mai pe intelesul tuturor.

Intr-o conversatie avuta recent cu un amic despre TED mi-a venit o idee noua, destul de indrazneata si oarecum idealista - suficient insa cat sa fie motivanta de pus in practica!

Cu cat stau mai mult idee, cu atat imi imaginez mai viu o conferinta in Romania care sa reuneasca cateva sute dintre cei mai "cu potential" oameni din Romania, din varii domenii - de la literatura, stiinte, arta pina la antreprenoriat sau educatie.

Criteriul de prezenta pe scena ar trebui sa fie competenta in domeniu insa, la fel ca in cazul conferintelor TED sau a concursului Fame Lab, ar trebui ca speakerii sa fie buni vorbitori in public, sa capteze, sa starneasca interes si sa inlantuie audienta!

Cred ca in Romania ar fi cu adevarat nevoie de asa ceva - un eveniment de amploare, cu o campanie de mediatizare bine construita, cu o componenta de networking si de impartasire a unor idei inovatoare- o conferinta a oamenilor care proiecteaza o Romanie a viitorului, pe diferite domenii si nivele.

Pentru toti oamenii care au ceva de spus si care isi cauta mijloacele sa se exprime, cred ca un eveniment anual de felul asta ar crea sansele de afirmare a adevaratelor valori din Romania, spre binele nostru comun.

Imi imaginez ca intr-o astfel de conferinta ar putea aparea oameni care dezvolta programe pilot de educatie in mediul rural, proiecte inovatoare de irigare a Baraganului, o campanie romineasca de free hugs, un concept nou de turism "de tip poveste", o initiativa precum Harta Politica, un film gen "A fost sau n-a fost" sau un proiect de regenerare urbana a centrului vechi al Iasului...

Optimist cum sunt, nu cred ca ducem lipsa de modele..cred ca deseori, insa, nu avem ochii pregatiti si ducem lipsa de spatiul in care sa-i putem vedea, nemaivorbind de energia sa-i apreciem...

Totusi, poate domnul Dinu Patriciu va citi articolul asta si va avea inspiratia sa lanseze un "TED made in Romania" prin fundatia omonima . Eu ma ofer de pe acum voluntar sa impart fluturasi:)

Spor si voie buna!

2 comentarii:

  1. Ceau Iulian :)

    Nu stiu daca stii, insa a fost deja un TEDx si mai urmeaza unul :)

    A fost:
    http://www.tedxbucuresti.ro/

    Urmeaza:
    http://tedxbucharest.com/

    PS: Mersi si de sustinerea Lume Buna. Te-am pus in sfarsit si noi la Links. Cand e Iashington anul asta? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Mihai,

    Merci mult de informatie, am aflat si eu recent ca se pregateste organizarea unei conferinte TED in Romania insa chiar n-am stiut ca a avut loc deja unul!

    O sa ma informez si revin cu un update pe tema asta si pe blog!

    Numai bine!

    PS IASHINGTON e pe 20-25 iulie, pe www.iashington.org gasesti detalii mai multe. Merci si de link :)

    RăspundețiȘtergere

Astept cu interes opiniile tale si sper sa gasim impreuna idei cat mai interesante si cat mai utile, precum si cai de a trece la actiune!

Spatiul de mai jos iti apartine in totalitate, foloseste-l cu placere!