duminică, 26 aprilie 2009

Parlamentul Romaniei si indicatorii de performanta :)Salve!

Cel mai mare beneficiu pe care il vad in sistemul uninominal de votare introdus in toamna lui 2008 este ca acum stim cine ne reprezinta circumscriptia sau, mai bine zis, cunoastem persoana care ne apara, isi apara sau incearca sa NE apere interesele in Parlamentul Romaniei.

Ideea cu care vin astazi este crearea unui instrument prin care sa transparentizam activitatea parlamentarilor romini. E vorba despre crearea unui set de indicatori de performanta care sa masoare activitatea reprezentantilor nostri, urmand ca ei sa stabileasca obiective pe care vor sa le atinga pe parcursul unui an si sa actualizeze constant fisierul pe masura ce aduna realizari. Punctajul se calculaza in mod automat iar la final de an sau la finalul perioadei de evaluare fiecare parlamentar ar putea prezenta in mod public un "raport anual" din care putem vedea la ce nivel se situeaza stimabilul pe care l-am votat. Putem apoi face comparatie intre diferiti parlamentari, putem afla care sunt cei mai lenesi si care sunt cei mai constiinciosi.


O varianta de un astfel de instrument este mai jos:
O propunere pe care v-o fac este sa indraznim sa ne cautam (cel putin online) parlamentarii care ne reprezinta circumscriptia si sa-i rugam frumos sa ne prezinte public sau sa ne trimita o lista cu obiectivele pe care le au stabilite pina la sfarsitul anului 2009. Daca binevoiesc sa ne raspunda (sunt un optimist si indraznesc sa sper) vad 2 variante care pot aparea si in ambele cazuri putem reactiona in mod constructiv:

1. O varianta fericita ar fi sa ne trimita un document cu obiectivele pe mandat (fie ele mai mult sau mai putin SMART - ar fi un pas inainte!) - putem face un mic gest implicare civica si sa transformam obiectivele astea intr-un mod structurat folosind excelul pe care vi l-am prezentat, dupa care sa il trimitem stimabililor cu rugamintea sa-l completeze si sa-l faca public:)

2. Nu apar cu o lista de obiective si atunci putem sa fim marinimosi si sa le propunem noi un excel cu o strutura asemanatoare celei trimisa de mine.

Odata ce suntem macar la curent cu ce isi propun sa faca le putem urmari "evolutia" in parlament si putem vedea in ce masura reprezentantii nostri vin la sedinte, aduc initiative legislative, iau cuvantul in plenul parlamentului sau mai trec prin circumscriptie sa vada ce ii mai framinta pe stimabilii votanti, urmand ca in functie de toate astea sa ne hotaram daca ii mai votam in viitor sau cautam variante mai bune, asa e?

Asa cred ca ar trebui sa se intample lucrurile ca sa putem progresa in ceea ce priveste clasa politica: sa eliminam din sistem parlamentarii care dorm prin parlament (vezi filmul de mai jos), sa ii incurajam si sa ii pastram pe cei performanti!Astept ideile voastre de completare a fisierului cu indicatori mai relevanti prin comentarii sau la adresa iulianboia.at.gmail.com - sper ca printre cei care vor apuca sa citeasca articolul asta sa se numere si cativa oameni mai priceputi in politica si activitate parlamentara.

Intre timp ma apuc de compus o "epistola plina de traire civica" pentru un anume domn deputat :)

Spor si voie buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Astept cu interes opiniile tale si sper sa gasim impreuna idei cat mai interesante si cat mai utile, precum si cai de a trece la actiune!

Spatiul de mai jos iti apartine in totalitate, foloseste-l cu placere!