joi, 26 august 2010

Nenea Iancu la Berlin

Preluare: teatrale.blogspot.com

Salve!

Saptamina trecuta am avut parte de o evadare de o saptamina linga Putna, in Bucovina, la bunici - loc de rasfat si desfatare, viata sanatoasa, plimbari pe dealuri, spart lemne si mult timp pentru citit!

Interesul recent pentru viata in Romania de la inceputul secoului XX m-a indeminat sa imprumut de la biblioteca un roman mai deosebit. Este vorba de romanul documentar  "Mitica si Nenea Iancu la Berlin" scris de Bogdan Badulescu si Olga Rusu. 

Romanul e construit in jurul corespondentei pe care o poarta Caragiale, auto-exilat la Berlin, cu prieteni si personalitati  din tara si cu "mult stimatul Herr Doktor" Paul Zarifopol - filolog roman care locuia in Leipzig.

E o carte spumoasa care il arata din belsug pe omul Caragiale, cu pasiunile si placerile sale (calatoria cu "zugul", adica trenul, berea Pfungstaedter, citirea nenumaratelor gazete din "Dacoromania", concertele de Beethoven si, mai ales, chermezele la beraria Sachsenhof din Berlin unde se lungea la dezbateri pina inspre dimineata), cu ideile sale despre arta, monarhie, conservatori, evenimentele vremii si cate si mai cate!

Dincolo de toate astea, corespondenta lui creaza portrete inedite ale unor personalitati ale vremii (Delavrancea, Take onescu, P.P. Carp, Garabet Ibraileanu, Dobrogeanu-Gherea samd) si un tablou tare interesant al Romaniei de atunci. Interesant pentru ca e foarte usor sa observam similitudinile, in trasaturile esentiale, cu Romania de astazi. Cand spun asta ma refer si la dorinta/tendinta de "modernizare" si "reformare" a tarii (asta facem si noi de vreo 20 de ani), la disputele din viata publica, ziarele transformate in "oficioase" de partid, scandalurile din viata politica (pe atunci Guvernul lui Carp era "cel mai dezastruos guvern din toate timpurile"), luptele parlamentare incarcate cu demagogie si cuvinte goale, afacerile necurate facute cu bani publici samd... Surprinzator pentru un om care a criticat virulent clasa politica, Caragiale s-a avintat in "lupta" pentru sustinerea lui Take Ionescu, mai mult in speranta unui loc in Parlament decat din convingere doctrinara... Asadar, privind din unghiul asta ajung tot la Eminescu si ale lui versuri "Toate-s noi si vechi sunt toate"...

Eu credeam ca domnia Regelui Carol I a fost o perioada de aur pentru Romania (din multe puncte de vedere chiar a fost) insa cartea asta a mai nuantat lucrurile si imi dau seama cat de greu este de judecat in mod rational, obiectiv o situatie sau un context "la cald". Concluzia mea este ca e nevoie de ceva timp care sa treaca peste ziua de azi ca sa stim ce s-a intamplat cu adevarat pentru ca, daca ne referim la perioada vizata de romanul asta, prin ochii lui Caragiale, putem crede ca e o Romanie aflata in decadere si dezastru..Si astazi stim prea bine ca nu e cazul.

Oricum, cartea merita din plin sa fie citita si poate fi gasita in bibliotecile publice! Daca nu v-am convins eu mai fac referire la o recenzie scrisa de Iulia Blaga pe care o puteti citi aici.

Spor si voie buna!

sâmbătă, 21 august 2010

Panouri solare in folosul comunitatii

Salve!


Azi am aflat de un proiect foarte util si interesant desfasurat de Asociatia Viitor Plus (mentionez in treacat ca este una dintre cele mai importante organizatii din Romania care implementeaza proiecte in domeniul dezvoltarii durabile).


Care este ideea?


In weekendul 3-5 Septembrie Viitor Plus organizeaza o sesiune de construit panouri solare la Eforie Sud. Astfel, cei care sunt la mare in perioada respectiva pot invata sa-si construiasca propriul colector solar " in doar 4 ore intr-o atmosfera relaxata si interactiva oferita de specialisti!" iar la sfarsit participantii vor primi cate un ghid de construit panouri solare.


Si mai interesant este ca scopul principal al proiectului este echiparea taberei de copii „Casa de Piatră” de la Eforie Sud, judeţul Constanţa cu instalaţia de încălzire a apei menajere pe bază de energie solară.  Detalii mai multe despre cum puteti participa aflati din documentul pdf de aici  sau de pe site-ul asociatiei.


Din punctul meu de vedere proiectul asta este un exemplu de cum poti imbina in mod reusit protejarea mediului si rezolvarea unei probleme din comunitate cu o activitate fun si instructiva si sper sa se bucure de succes si de o participare cat mai numeroasa!


Discutam si cu colegii mei din grupul de initiativa pentru infiintarea Fundatiei Comunitare Iasi  ca este exact genul de activitate pe care am dori sa o finantam in Iasi si avem toate intentiile sa reusim!




Spor si voie buna!



joi, 19 august 2010

Femeile vor schimba lumea!

Salve!

Preluat de pe : NY Times
"In many poor countries, the greatest unexploited resource isn’t oil fields or veins of gold; it is the women and girls who aren’t educated and never become a major presence in the formal economy. With education and with help starting businesses, impoverished women can earn money and support their countries as well as their families. They represent perhaps the best hope for fighting global poverty."


O prietena imi povestea saptamina trecuta de un articol foarte interesant pe care il citise, pe tema rolului urias pe care il vor juca femeile in constructia viitorului nostru... Glume, haz si totusi, in spatele acestei afirmatii sta o intreaga teorie.

Azi chiar mi l-a trimis si, dupa ce l-am citit, am ramas cu un gand de "Da, asa e! Femeile chiar vor schimba lumea" incat m-am gandit sa-l promovez si sa fie citit de cat mai multi oameni.

Mi-a placut pentru ca e bine scris, povestile sunt inspirationale si ilustreaza situatii reale, de viata iar opiniile autorilor sunt prezentate echilibrat si sunt argumentate cu cifre si fapte. Ceva rar de gasit in presa de la noi din pacate.

Va mai intrig cu  un citat si va recomand sa-l cititi in intregime aici:


“Women hold up half the sky,” in the words of a Chinese saying, yet that’s mostly an aspiration: in a large slice of the world, girls are uneducated and women marginalized, and it’s not an accident that those same countries are disproportionately mired in poverty and riven by fundamentalism and chaos. (...) focusing on women and girls is the most effective way to fight global poverty and extremism."


Va las pe voi sa trageti concluziile si va anunt ca sunt intotdeauna deschis la o dezbatere buna pe tema asta:)

Spor si voie buna!

PS Apropo, in  Decat o revista, numarul 2 a aparut un articol ("Romania lor") pe aceeasi tema - tinerele femei care schimba in bine lucrurile in Romania. Vi-l recomand cu caldura.

marți, 17 august 2010

S-a lansat postul de director executiv pentru Fundatia Comunitara Iasi

Salve!

Revin cu vesti si oportunitati cu privire la initiativa de infiintare a Fundatiei Comunitare Iasi.

Zilele astea am avut primele intalniri cu personalitatile pe care le avem in vedere pentru a face parte din Consiliul Director si a conduce Fundatia. Avem si primele raspunsuri favorabile si speram ca in curand sa putem face publica lista cu numele celor care au acceptat.

Avem si o oportunitate interesanta - am lansat anuntul de angajare pentru postul de Director Executiv al Fundatiei, practic cautam persoana potrivita pentru a duce aceasta initiativa pina la capat si pentru a construi or organizatie puternica si de impact in Iasi.

Detalii cu privire la responsabilitati si procesul de selectie sunt prezentate pe site-ul Fundatiei, la adresa www.fciasi.ro


Totodata, ii asteptam pe toti cei care cred in ideea de fundatie comunitara  sa participe la subscriptia publica pentru infiintare. Vorbim de o suma fixa de 100 de lei pentru a permite unui numar cat mai mare de ieseni sa contribuie. Detalii gasiti aici.

Numai bine!

duminică, 8 august 2010

Articol savuros, a la Plesu

Salve!

Preiau un articol cu adevarat savuros despre Valentin Stan - "omul cu laptopul" de la Antena 3, publicat de Andrei Plesu acum ceva vreme in ziarul Adevarul. (indraznesc sa preiau articolul integral intrucat, din pacate, linkul nu mai este activ pe site-ul cotidianului )

Nu mai are rost sa precizez ca subscriu 100% la opiniile domnului Plesu, nu? Indraznesc sa sper, insa, ca "personajul cu laptopul" va disparea de pe ecranele televiziunilor mai repede decat publicul pe care il cultiva..


Spor si voie buna!


Cu laptopul pe maidan - de Andrei Plesu
Sursa: http://www.buchjournal.de/
Spectacolul analizelor de politică externă livrat de dl Valentin Stan la emisiunile dlui Gâdea merită un premiu special pentru entertainment. Asistăm, de fapt, la o mică tragedie naţională, dar o tragedie drapată în hohote de rîs: rîde şi telespectatorul, rîde şi dl Gâdea, şi dumneata, şi eu, dar mai ales rîde dl. Valentin Stan, unul dintre cei mai fericiţi inşi din cîţi ştiu.Portretul lui e simplu: la antipodul lui Socrate, dl Stan, ştie că ştie: n-are dubii, n-are lacune, n-are ezitări. E informat, ”se prinde” repede, umblă la dedesubturi sibilinice. Memorie nu trebuie să aibă. Are laptop. Dar pînă la urmă nu contează ce şi cît ştie. Fabulos e stilul, vocabularul, mis en place. Dl Stan vorbeşte cam aşa: ”Domnu`  Gâdea, băieţii de la Washington negociază cu rusul fără să ne spuie, iar noi suntem fraierii tîrgului. Da nici ruşii nu-s proşti. Fac mişto de Condy Rice cît cuprinde.

Nu e prima dată cînd americanii şi-o iau în freză de la ruşi. Dnu` Gâdea, mă urmăriţi? Fiţi atent aici! Aţi văzut ce zic americanii de turci şi de Marea Neagră? N-aţi văzut! Păi să vă spun eu: zic pe dos decît ambasadorul nostru la Washington. Ăla nu-nţelege nimic. Îl îngînă pe Cioroianu. De ce? Fiindcă toţi sunt proşti. Proşti făcuţi grămadă! Mai avem unu pe-aici, un băiat, Băsescu, care în ultima clipă a schimbat macazul, l-o fi învăţat careva: bă, las-o mai moale, că altfel ai terminat-o cu băieţii. Păi cine conduce lumea dnu` Gâdea? Aud? (Dl. Gâdea, luat repede, se bîlbîie, încearcă o glumiţă şi zice "Bush?"). Nu tăticu`‚ Putin! Ce zice el? Să le tragem cu turcii în mufă la români!

Pe americani, chestia asta îi lasă rece. Problema lor e că nu mai au levier la ruşi. Că altfel ştii cum le-ar cînta? (Dl Stan cîntă: Good bye, my love, good bye…), după care imită valurile mării şi se strîmbă de rîs. Dar hai să vedem ce zice viceconsilierul pentru apărare al lui Bush. Dnu` Gâdea, eşti cu mine? (decalc după engleza trans-atlantică a dlui Stan: Are you with me?). Ia ascultaţi! (Urmează un zgomot de laptop. Dl Stan ascultă euforic ceva ce noi nu auzim. Rîde. Comentează:  "Poftim? Cum? Ce-a zis?" adică:  ” Nu-i aşa că nu vă vine să credeţi, bă, boilor?!").

După această avalanşă retorică, în care tehnologia de vîrf colaborează cu şmecheria de birt şi cu o volubilitate de şpiţer nevrotic, e musai să-ţi pui cîteva întrebări:

1. Cum reuşeşte dl Cristoiu să rămînă atît de serios şi deferent cînd monologhează dl Stan?

2. Cum de nu-şi dă seama dl Gâdea că, ales de dl Stan pe post de mînă moartă (”Alo! Dnu` Gâdea, mă urmăreşti?”), nu-i rămîne decît să facă figură de tăntălău?

3. Cum de nu-şi dă seama dl Stan că, vorbind aşa cum vorbeşte, ratează doi iepuri deodată? Pe cei care vorbesc ca el îi doare în cot de politica externă. Iar cei care se ocupă de politica externă nu vorbesc niciodată ca el şi nu-l pot urmări decît înmărmuriţi. Dl Valentin Stan face parte din categoria (destul de răspîndită) a acelora care nu se pot convinge de inteligenţa proprie decît tratîndu-i pe toţi ceilalţi drept imbecili. Va sfîrşi perorînd ghiduş, scuturat de orgasmul propriei competenţe, dinaintea unei mulţimi de umbre, cărora să le poată spună, din cînd în cînd: ” Bă, prostănacilor, are you with me?”

vineri, 6 august 2010

Tramvaiele se mai schimba, oamenii ramin.

Salve!

Azi, dupa ceva vreme, am mers cu tramvaiul  in Iasi pe ruta 5  (Dacia -Tutora), prilej bun pentru  o "mica frustrare cotidiana" dar si pentru a face niste conexiuni si a desprinde niste concluzii.

Desi s-au inlocuit  tramvaiele vechi (fabricate de firma ceha Tatra) cu unele mai moderne, s-a  schimbat si o parte din calea de rulare si, teoretic, ar trebui sa se poata circula mai repede.. am asteptat peste 25 de minute in statia de la Familial (cartierul Alexandru). Personal ma indoiesc ca asta ar fi graficul orar pe care trebuie sa-l urmeze..

Trecind peste nemultumirea asta, probabil la ordinea zilei pentru zeci de mii de ieseni,  imi permit o parafrazare a unui vers celebru: tramvaiele se schimba, oamenii ramin. Mai precis oamenii si un anume mod de a gandi si de a actiona,  care nu se va transforma prea curand, din pacate. Ma refer aici atat la cei cu functii de conducere cat si la marea majoritatea a angajatilor regiei, fie ca e vorba de vatmani, soferi, mecanici sau vinzatori de bilete care nu par a fi deprins regulile jocului intr-o "economie de piata" in care "clientul nostru este stapinul nostru".

Intamplarea face ca tot azi am citit, cu oarecare amuzament, un articol recent (dintr-un supliment al Revistei 22) in care dl. Adrian Vasilescu (consilierul lui Mugur Isarescu) era intervievat si concluziona la un moment dat ca "in tara asta tinjim dupa un alt stil de organizare a muncii".

Acum, sincer, daca e sa ma gandesc la sirul de tramvaie si autobuze care stau si asteapta la capatul liniei, cu vatmani care citesc gazeta si dezbat "situatiunea" sau la zecile de angajati ai regiei care petrec 8 ore pe zi vinzand bilete in tonete (munca demna de suplinit prin instalarea unor automate care functioneaza 24/7) in loc sa fie in mijloacele de transport pentru a efectua controale..
..nu-mi ramine de spus decat " Dreapta vorba, organizarea muncii sa traiasca si sa mai poposeasca si pe la noi..!"

Altfel, degeaba vor aparea prin orasele noastre tramvaie precum cele din Oradea (vezi foto), regiile noastre vor lucra tot cu eficienta de pe vremea tramvaielor Tatra. Ca acum, adica.

Spor si voie buna!