Autor: Art Streiber; revista Fortune |
Probabil cu totii am mai auzit, macar in treacat, prin presa despre initiativa unor miliardari americani de a-si dona jumatate din avere pentru a sustine cauze caritabile. Cred ca prin luna August se intampla toata povestea, insa marturisesc ca nici eu nu am acordat prea mare atentie povestii. In afara citirii unui articol din Hotnews in care bogatii din Romania erau intrebati daca ar face acelasi gest nu am explorat prea mult subiectul..
Inca consider ca e un gest mult prea departe de realitatile rominesti din prezent, dar azi, in timp ce ma gandeam cum am putea sa abordam mai bine iesenii pentru a participa la subscriptia publica pentru infiintarea Fundatiei Comunitare Iasi, chestiunea mi-a revenit in atentie.
Si tot azi am realizat cu adevarat ca e o chestie cu adevarat mare pe care o fac oamenii astia! Din 2006, cind Warren Buffet a anuntat oficial ca-si doneaza averea Fundatiei Gates, ideea a evoluat si a fost imbratisata in 2010 de cateva zeci de miliardari americani. Printre ei se numara Michael Bloomberg (primarul New York-ului), Paul Allen (co-fondator Microsoft), David Rockefeller sau celebrul regizor George Lucas.
Probabil ca fiecare dintre ei are propriile motive pentru a face acest lucru, suma care rezulta este intr-adevar uriasa (estimarile indica circa 600 de miliarde de dolari, conform unui editorialist Forbes), impactul potential este urias (asupra rezolvarii unor probleme globale, organizatii caritabile, altor miliardari samd)... dar faptul ca o fac ca grup si nu fiecare separat mi se pare ca transmite un mesaj foarte important!
Pina la urma fiecare dintre ei dispun de resurse financiare formidabile, propriile fundatii si un trecut in care au sprijinit diverse cauze! De ce sa schimbe ceva? De ce sa renunte la "ego" pentru "noi", de ce sa faca intalniri si eforturi sa convinga alti bogatasi, de ce sa iasa dintr-o zona de confort pina la urma?
Pentru mine asta inseamna ca pina si cei mai puternici oameni din lume sunt constienti ca nu pot determina o schimbare importanta decat impreuna, prin solidaritate! Gestul lor exte extrem de semnificativ pentru ca este un gen rar de solidaritate, solidaritate pentru a face bine! O trasatura a civilizatiilor avansate, dupa parerea mea, o trasatura puternic dezvoltata a americanilor, poate una dintre cele mai raspunzatoare de faptul ca au ajuns in fruntea civilizatiilor umane in mai putin de 4 secole!
Si aici fac legatura cu Romania si tipul de solidaritate pe care il practicam noi - solidaritate pentru a elimina raul sau efectele lui (inundatii, navala turcilor, strins gunoaie samd), prea putin solidari cand e vorba de a cladi ceva. De altfel, acum cateva luni am scris un articol intreg pe tema asta - Solidari la rau, la bine, mai putin....
Eu cred ca va trebui sa schimbam lucrul asta daca vrem sa intensificam ritmul in care progresam ca natiune! Vorbim de o valoare umana pe care trebui s-o deprindem - sa sprijinim initiativele care fac creeaza, aduc ceva bine, nu repara un rau, poate sa fim mai gospodari si sa ne gandim la cum putem construi impreuna prosperitatea comunitatilor in care traim, sa (re)invatam sa construim comunitati reale!
Prin solidaritate in bine cred ca au construit americanii primele scoli, dispensare, drumuri samd. Pe atunci nu exista "Statul" de la care sa astepte sa le faca pe toate.. In continuare citez un paragraf din scrisoarea prin care Michael Bloomberg anunta ca se alatura acestei initiative:
"Making a difference in people's lives - and seeing it with your own eyes - is perhaps the most satisfying thing you'll ever do. If you want to fully enjoy life - give. And if you want to do something for your children and show how much you love them, the single best thing - by far - is to support organizations that will create a better world for them and their children."
Tot in aceasta idee, acum cateva luni am pornit o initiativa cu o serie de prieteni si cunoscuti pentru a infiinta o fundatie comunitara in Iasi. De atunci si pina azi ideea a evoluat foarte mult si suntem pe ultima suta de metri pentru a o pune in practica. Mai exista grupuri de initiativa care isi propun acelasi lucru in alte cateva orase din Romania (Bucuresti, Sfintu Gheorghe, Constanta etc) si sunt ferm convins ca aceasta miscare va continua in anii urmatori si va reprezenta o adevarata renastere a oraselor din Romania.
Va invit,asadar, sa va alaturati noua si sa exersati solidaritatea in bine pentru a construi o fundatie pentru un Iasi de care sa fim mindri si le multumesc celor care ne-au aratat incredere pina acum!
Spor si voie buna!
PS Va recomand sa vedeti emisiunea in care Charlie Rose ii intervieveaza pe Bill si Melinda Gates si pe Waren Buffet! O gasiti aici
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Astept cu interes opiniile tale si sper sa gasim impreuna idei cat mai interesante si cat mai utile, precum si cai de a trece la actiune!
Spatiul de mai jos iti apartine in totalitate, foloseste-l cu placere!