luni, 12 iulie 2010

Despre romani si unguri. Altfel

Salve!

In pachetul primit cu ocazia participarii la TEDx Iasi era si o revista pe care am lasat-o uitata prin casa timp de saptamini bune..

Am redescoperit-o azi - se numeste Decat o revista, am inceput sa o rasfoiesc lejer.. si intr-un final am ajuns s-o citesc cap-coada :)

De ce?

Pentru ca e plina de texte de calitate, creative, scrise cu umor, despre oameni interesanti si proiectele la care lucreaza, despre generatia de tinere femei care schimba Romania, biciclete, magiun autohton 100% si cate si mai cate..

In fine parcurgand-o am dat peste un articol foarte bun, care trateaza tema relatiei majoritate-minoritate etnica, scris fara incrincenare si fara patima, dintr-o perspectiva personala care care aduce mai aproape romanii de maghiari si invers. Altfel, adica.


Se numeste "Un Magor, doua Magor" si e scris de Magor Csibi, fost europarlamentar, actual om de presa, implicat printre altele si in proiectul Caveman initiat de Hotnews.

Va redau doar cateva propozitii de la inceput si sper sa va faca placere sa il cititi in varianta completa:
"M-am nascut pe 13 octombrie 1980, la Miercurea Ciuc, chiar in inima secuimii. Nu spun ca a fost bine sau rau, asa s-a intamplat. Am primit o identitate dubla - maghiar si secui -, o singura limba, cea maghiara, si prea putine explicatii despre ce sunt. Oricum, cand ai o copilarie fericita nu prea conteaza ce esti."
Spor si voie buna!

4 comentarii:

  1. Foarte, foarte tare coperta revistei! Deci nu imi vine a crede ce inspirata a fost si cate poate exprima.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa-i!

    Si eu de-abia astept sa vad urmatorul numar, sunt convins ca o sa ne surprinda din nou!

    By the way, daca e cineva (din Iasi) care vrea sa citeasca revista si nu o are - dati-mi un semn si se face, si-asa sta degeaba in cutia de reciclare:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna! Am citit si eu articolul asta si povestea vietii lui mi se pare foarte sincera si faina. Mersi mult, am nimerit din greseala blogul tau, dar chiar m-a facut sa inteleg putin altfel, din alt punct de vedere tot tam-tam-ul dintre romani si maghiari. Titlul revistei se potriveste de minune. As vrea sa citesc si alte articole de acolo, chiar e prea tare ideea! :D

    Roxana (Antochi)

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Roxana - Ma bucur ca ti-a placut! Iti pot imprumuta revista, de fapt ti-o daruiesc ce sa mai:) Contacteaza-ma la iulian punct boia at gmail (punct) com si rezolvam:)

    RăspundețiȘtergere

Astept cu interes opiniile tale si sper sa gasim impreuna idei cat mai interesante si cat mai utile, precum si cai de a trece la actiune!

Spatiul de mai jos iti apartine in totalitate, foloseste-l cu placere!