sâmbătă, 11 iulie 2009

Economisire mai presus de creditare!


Salve!

Zilele astea umblu destul de mult pe drumuri prin tara si nu prea apuc sa mai scriu. Notez idei si sper sa revin candva asupra lor.

Azi va povestesc un pic din experienta proprie despre un sistem care exista de cativa ani pe la noi, oarecum cunoscut, in mod cert insa insuficient utilizat! Nu as vrea sa fac reclama bancilor care sunt implicate insa cred ca avem in mod categoric de-a face cu o situatie castig-castig, rara pe la noi !

Prin clasa a 12-a de liceu m-a convins o cunostinta sa particip la o prezentare facuta de o banca ce initia sistemul de economisire-creditare. Nu stiam pe atunci mare lucru din economie insa m-a atras ideea si mi-am facut un contract.

Au urmat vreo 4 ani jumatate cand am tot depus lunar o suma modica, mai mult sau mai putin motivat de ce se intampla sau de scopul final.

Zilele astea insa am primit un plic de la amicii bancheri in care ma anuntatu de situatia curenta a contului meu, de faptul ca s-a majorat prima de la stat (sau a revenit) de la 15% la 25%. Mi-a atras atentia suma pe care am incasat-o de la stat pe anul 2008 - aproape 1000 de lei!Veste buna mi-am zis, cred ca aproximativ atat plateste un om obisnuit la Stat prin taxe anuale, impozite si alte asemenea !

Fac asadar calde recomandari pentru a va informa mai bine despre ce e vorba si mai apoi la a va deschide un cont! Un calcul sumar imi arata ca daca intr-un an se depun minim 4000 de lei, poti primi inca 1000 de lei de la Stat prin prima anuala, la care se mai adauga un 3% de la amicii bancheri...

In clipa de fata sunt cam 200 000 de romini care beneficiaza de serviciile astea, conform unor articole din Curierul National pe care le gasiti aici despre BCR si aici despre Raiffeisen.

Am inteles ca se pot deschide conturi pentru mai multi membri din familie, chiar si cu varsta sub 18 ani (3 membri*1000 lei/an*5 ani = 15 000 lei), deci cred ca pot fi atrase resurse semnificative, mai ales pentru oamenii cu venituri mici si medii (ratele pot varia de la 50 pina la cateva sute de lei).

Din punctul meu de vedere o idee cu adevarat buna!

Numai bine!

Un comentariu:

  1. Da, pare o metoda buna. Singurul impediment e faptul ca banutii raman blocati, pentru o perioada destul de lunga. Fie ca e un an, fie ca sunt 5.
    In ultimii ani, am observat ca banutii sunt cel mai bine utilizati atunci cand sunt rulati. Pentru ca nu creste doar profitul nostru, ci mai mananca si alti omuleti pe langa noi.

    RăspundețiȘtergere

Astept cu interes opiniile tale si sper sa gasim impreuna idei cat mai interesante si cat mai utile, precum si cai de a trece la actiune!

Spatiul de mai jos iti apartine in totalitate, foloseste-l cu placere!