luni, 21 septembrie 2009

Civika. Despre initiative si spiritul civic in Rominia.

Salve!

Revin azi cu prezentarea unei initiative de care am aflat acum vreo 2 luni si despre care mi-am tot propus sa scriu pe blog: Civika !

Imi reprosa, pe ton de gluma, un prieten ca scriu pe blogul asta despre lucruri, idei si initiative pe care deja le stia... M-a pus ceva pe ganduri sa aud asta si mi-am promis sa fac o selectie ceva mai riguroasa a ideilor pe care aleg sa le prezint, fie ele proprii sau apartinand altor oameni/organizatii care fac ceva de admirat. M-am hotarat insa ca fie nu mai mult de 2-3 la numar cei care afla prima data de subiectele pe care le abordez, merita sa continui si sa prezint idei, concepte sau realizari pe care le consider demne de a fi cunoscute, sprijinite sau replicate!

In cateva cuvinte Civika este un spatiu virtual adresat tuturor celor care locuiesc in Rominia si vor sa propuna o initiativa civica care sa schimbe ceva in bine, fie ca vorbim de comunitatea in care traim, educatie, ecologie, sanatate sau chiar cultura.



Ca sa merg mai departe, as indrazni sa spun ca e un loc care faciliteaza intalnirea oamenilor care nu se complac intr-o ipostaza de vesnica nemultumire, frustrare, dezamagire sau ignoranta, ci incearca sa faca ceva concret si practic pentru a aduce o schimbare.

Sunt foarte entuziasmat de concept si cred ca are cu adevarat sanse sa contureze o comunitate de oameni care sa comunice, sa colaboreze si sa genereze idei si intiative ce pot fi implementate fara a fi nevoie de o organizare formala intr-un ONG sau bugete de zeci de mii de euro.

Portalul a fost lansat relativ curand (la inceputul lui 2009) si numara in prezent aproximativ 300 de membri, 7 domenii de actiune si vreo 23 de initiative lansate! Prezint succint si cateva dintre ideile lansate pe care, personal, le-am gasit interesante:

1. Crearea unei platforme de freecycling prin care sa poti oferi gratuit obiecte de care nu mai ai nevoie si care pot fi inca folosite.

2. Ciclopromenada nocturna - plimbari nocturne cu bicicleta prin Bucuresti pentru a populariza utilizarea bicicletei ca mijloc de transport curat si pentru a crea presiune pe autoritatile publice pentru a facilita accesul cu bicicleta in conditii de siguranta.

3. Coltul meu verde - o initiativa foarte simpatica de a crea mici spatii verzi prin plantarea de iarba/gazon in zone cu pamint dezgolit (parcuri, gradini din fata blocului, lateralele verzi ale trotuarelor etc).

Citizenship-ul e inca in pantaloni scurti in Rominia, cum ar zice acelasi prieten mentionat mai sus, si cred ca Civika poate reprezenta un start pentru a promova mai organizat conceptul asta! Fireste sunt multe lucruri de imbunatatit la platforma on-line pentru a facilita comunicarea si organizarea grupurilor de lucru, insa lansarea si faptul ca se afla in stare de functionare e ce conteaza acum!


Cu un management corect, pasiune (de care stiu Slava Domnului ca exista din plin) si tenacitate, imi vine sa cred ca Civika poate face mai mult pentru Rominia in urmatorii 20 de ani decat toate guvernele si politicienii pe care i-am avut pina acum la un loc! De ce ? Pentru ca este fundamentata pe cateva principii simple si eficace: bun simt, beneficii comune/generale, implicare si initiativa personala - lucruri care, daca ar fi insusite si insumate de un numar semnificativ de oameni ar putea genera schimbarile pe care ni le promit politicienii si pe care ne-am obisnuit sa le asteptam, cu scepticism, injuraturi si muuulta neputinta.

Va invit asadar sa aruncati o privire pe site, sa treceti un pic si prin proiecte si poate chiar sa va alaturati unuia sau sa propuneti ceva!

Inchei postarea asta destul de lunga cu un citat al antropologului american Margaret Meads care se potriveste perfect cu "ideologia" Civika :

Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has.


Spor si voie buna!

miercuri, 2 septembrie 2009

Telecabina de la Babele ! Simpla eficientizare.

Salve!

Va scriu astazi despre telecabina care face traseul Busteni- Cabana Babele (exact, Babele si Sfinxul).


Weekend-ul trecut am facut o tura de 2 zile cu cativa amici, prin masivul Bucegi - traseul Busteni - Poiana Izvoarelor - Cabana Malaiesti - Vf. Omu - Vf. Caraiman - Cabana Babele.

Nu o sa ma intind sa va povestesc cat de misto a fost - va recomand sa incercati traseul pe pielea voastra! Este sanatos, peisajul e incredibil, traseul iti da multa pofta de viata..si de mincare plus ca e chiar ieftin din punct de vedere al costurilor (sub 140 ron, toate costurile incluse)!

Dezamagirea care a provocat si postarea asta este sfarsitul excursiei, cand a trebuit sa luam telecabina de la Babele sa ajungem inapoi in Busteni..

De mult nu mi-am mai facut asa nervi - mai exact de cand am stat la coada pentru pasaport ! Platesti 27 de lei (pe munte inca nu au ajuns reducerile pentru elevi/studenti) si trebuie sa stai o ora si ceva la coada, in picioare, mort de oboseala dupa haladuiala prin munti..Cumplit mestesug de prostie, cum spunea Creanga al nostru!

Solutia pentru situatia asta a venit de la un amic si e uluitor de simpla ! Asadar, facem o recomandare de grup, in numele tuturor turistilor care au sa mai ajunga pe Babele: instalarea unui sistem cu numere de asteptare.

Sunt convins ca am vazut cu totii asa ceva - cand cumperi biletul primesti si un numar de ordine, la intrarea in telecabina exista un panou electronic de afisaj care iti spune la ce ora trebuie sa vii cu numarul tau. Treaba e simplu de facut (se poate calcula la precizie intrucat stim capacitatea maxima a telecabinei si cat timp dureaza un drum) ma indoiesc ca ar costa foarte mult, insa stiu sigur ca ar facem mii de turisti mai fericiti si impacati cu suma de bani platita (timpul asta de asteptare poate fi petrecut foarte bine vizitand imprejurimile sau la o ciorba de vacuta la Cabana Babelor!).

Pina atunci stiu in mod sigur ca nu mai pun piciorul pe acolo - daca treceti pe acolo v-as fi recunoscator sa-mi dati un update!

Numai bine!


PS Multumesc Irenei si lui Popic pentru fotografii ! Deasemenea, ideea de solutionare de mai sus a fost formulata de Popic!

PS2 As fi vrut ca postarea asta sa ajunga pe mail si la amicii de la Teleferic Prahova SA, insa au binevoit sa aiba o pagina de feedback care nu functioneaza - va puteti convinge aici . Daca aveti alte sugestii dati-mi de stire!