miercuri, 3 iunie 2009

Pe cine mai intereseaza asezamintele culturale din Romania?

Salve!

Am, in fond, 23 de ani insa cu certitudine e prima data cand ma intalnesc in mod constient cu formularea "asezaminte culturale".

La prima vedere gandul ma duce inspre muzee prafuite si alte asemenea..

Multumita domnului Viorel Maier am avut ocazia sa identific asezamintele culturale cu notiuni mai apropiate de mine, precum Casa de Cultura a Studentilor, Casa de Cultura Municipala "Mihail Ursachi" sau Atheneul Tatarasi, toate locatii de acasa, din Iasi..

Cred ca asta m-a surprins si mi-a atras atentia - faptul ca un om aflat la cateva mii de kilometri de tara este familiar cu locurile astea, ba mai mult se preocupa in mod activ de soarta lor, de modul in care sunt pastrate si, mai ales, utilizate!

Am aflat mai apoi ca exista chiar o Asociatie a Asezamintelor Culturale si un grup, restrins ce-i drept, de oameni pasionati si preocupati de aspectele astea care discuta pe un forum initiat de dl. Maier.Rezonez cu ideile formulate de initiator si salut aceasta initiativa - remarcabila prin prisma faptului ca vine de la un romin aflat in afara tarii.

Citez un pasaj interesant din prezentarea forumului facuta de dl. Maier :
"...am initiat acest grup de discutii, transformat in forum, prin care incerc, de la distanta, sa reunesc pe acei carora inca le pasa de soarta celor de langa ei, e adevarat ca nu din punct de vedere material, ci doar spiritual.

Precizez ca nu reprezint nici o institutie. Aceasta este o initiativa privata pornita din dorinta de a revitaliza activitatea A.C.

A.C. nu sunt un scop in sine. Ele reprezinta doar una din structurile prin care se poate contribui la cresterea nivelului de cultura si civilizatie. Pentru ca nimanui sa nu-i mai fie rusine ca este roman!"


Mi s-ar parea o idee buna pentru ca aceia dintre noi care au tangenta cu domeniul cultural sa participe la discutiile de pe forum si sa inceapa sa lucreze dupa modelul "impreuna putem fi mai puternici, mai auziti".

Dintre subiectele de actualitate de pe forum: cantitate sau calitate, antreprenoriat cultural, rolul A.C in secolul XXI. Cu adevarat utila cred ca este si centralizarea asezamintelor culturale din tara - un bun pont pentru cei interesati de colaborari, pe diverse linii.

Numai bine!

2 comentarii:

  1. Multumesc pentru aprecieri.

    Adresa forumului "Case de Cultura" este http://case-de-cultura.forumgratuit.ro/portal.htm

    RăspundețiȘtergere
  2. Initiativa este intr-adevar mai mult decat laudabila!!!Spor la treaba tuturor si cat mai multe idei puse in practica!!!

    Veronica M.Moldovan

    RăspundețiȘtergere

Astept cu interes opiniile tale si sper sa gasim impreuna idei cat mai interesante si cat mai utile, precum si cai de a trece la actiune!

Spatiul de mai jos iti apartine in totalitate, foloseste-l cu placere!