Azi dimineata, in drum spre munca, am remarcat titlul de pe prima pagina a unui ziar: "Frinarea cresterii preturilor de la pompa".
In contextul in care preturile au avut o crestere importanta in ultimile saptamini am auzit vorbindu-se de asta la stiri, in pauze de cafea..ce mai, cam peste tot! Asadar m-am straduit sa inteleg ce e cu initiativa belgienilor si, in final, mi se pare o idee tare interesanta, poate valabila si pentru Romania!
Ce vor sa faca ei? Au o lege de prin 2004 care prevede scaderea nivelului accizelor (care au o influenta covars itoare la pretul final de la pompa) atunci cand preturile o iau razna si depasesc un prag critic (1,47 euro/l in cazul motorinei si 1,61 euro/l in cazul benzinei). Scaderea accizelor compenseaza sau macar tempereaza cresterea pretului petrolului, astfel ca preturile ramin relativ stabile.
Sunt 2 motive pentru care mi se pare ca e o idee tare desteapta:
- Se evita astfel declansarea unor crize datorate fluctuatiei bruste a preturilor. Majoritatea companiilor si-au facut previzionari de costuri pe 2011 iar o schimbare brusca de felul asta poate face enorm de mult rau, mai ales ca in prezent economiile sunt in revenire iar scumpirea carburantilor de obicei atrage o scumpire in lant. Care duce la reducerea consumului si inflatie..deci din nou in bratele recesiunii economice.
- Statul belgian isi apara propriile interese cand vine vorba de colectarea taxelor. In primul rand pentru ca astfel evita o situatie de tipul celei descrise mai sus, in al doilea rand pentru ca nu pierde mare lucru de fapt. Am fi tentati sa credem ca prin reducerea nivelului accizelor se va pierde o gramada de bani. Fals! Preturile mari ar duce la scaderea consumului, ceea ce inseamna mai putini bani din colectarea TVA-ului, astfel ca reducerea accizelor se compenseaza cu banii care urmeaza sa se colecteaza (in continuare) din TVA.
Poate ar fi interesant de facut niste calcule de impact pentru a estima efectul unei astfel de masuri in Romania!
Daca aveti opinii interesante pe tema asta folositi cu incredere comentariile, sa vedem la ce concluzii ajungem:)
Spor si voie buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Astept cu interes opiniile tale si sper sa gasim impreuna idei cat mai interesante si cat mai utile, precum si cai de a trece la actiune!
Spatiul de mai jos iti apartine in totalitate, foloseste-l cu placere!