joi, 3 decembrie 2009

Let`s Do It Romania !


Salve!

O initiativa faina mi-a ajuns in vedere (merci Alex) si as dori sa o promovez mai departe.

Se numeste Let`s do it Romania si se refera la o campanie nationala de stringere a gunoaielor..de peste tot:)

Preiau sub citat un text care apare pe site-ul lor, :

Doar pentru că te muţi cu 2 metri mai departe de o grămadă de gunoi când ieşi la picnic, asta nu înseamnă ca mizeria nu mai e acolo. Doar pentru că alegi să te uiţi în altă parte, asta nu înseamnă că în apele râului care îţi alimentează oraşul cu apă potabilă nu plutesc zeci de mii de PET-uri şi pungi. Doar pentru că nu fotografiezi şi munţii de gunoaie când pleci în vacanţă asta nu înseamnă că ei nu erau acolo.



Ce-ar fi să schimbăm foaia? Ce-ar fi să ne notăm în calendar o dată importantă pentru fiecare dintre noi: aceea în care sute de mii de români au spus Stop! şi şi-au curăţat ţara de PET-uri, pungi şi hârtii lăsate de alţii, purtate de vânt şi apă în cele mai frumoase locuri din Romania? Nu ne permitem să ne cumpărăm o ţară mai curată, şi nici nu am avea cum, dar putem să o curăţăm noi! Într-o singură zi s-o curăţăm pe toată! Să ne mândim din ziua următoare că avem o ţară curată lună, că merităm în Cartea Recordurilor, că am scris istorie, că am acţionat împreuna măcar pentru o zi!

Copiii tăi te vor întreba dacă ai fost şi tu unul dintre voluntarii "Let's Do It Romania!". O să-i spui că da, că ai fost unul dintre cei care au schimbat într-o singură zi felul în care arată o ţară, sau că era ceva interesant la TV şi ai stat acasă? Nu rata şansa de a-ţi schimba ţara!



Inspired by "Let's Do It, Estonia!"


Spor si voie buna!

duminică, 25 octombrie 2009

The Fun Theory



Salve!

Mi-a ajuns in atentie acum catva timp (merci Lupo!) o initiativa mai sugubeata lansata de cei de la Volkswagen pe site-ul www.thefuntheory.com.


Amicii incearca sa demonstreze ca anumite comportamente umane de zi cu zi – in special legat de stilul de viata si civilizatie – pot fi modificate, intr-un sens pozitiv, daca „actul educational” are o componenta de „fun”.

La nivel teoretic cu totii am putea spune ca „stiam asta, e firesc..” – fain este ca ei au transpus asta in practica si au cuantificat o serie de rezultate concrete! O idee chiar buna daca ma intrebati pe mine :)

Mai jos am inserat 2 filmulete de pe site-ul lor care arata cum pot fi convinsi / atrasi oamenii sa arunce gunoaiele in cosuri stradale nu pe jos....



... sau cum pot fi convinsi sa foloseasca scarile clasice nu cele rulante sau lifturi.




Exista si un concurs menit sa stimuleze aparitia unor noi idei de felul celor de mai sus informatii gasiti aici

Succes la aplicare, poate apare si un romin creativ cu un concept smecher!

Spor si voie buna!

luni, 19 octombrie 2009

Biblioteca fara fir.



Salve!

O initiativa pe care cu greu as fi crezut ca ar fi implementabila in Romania (in Romania care fierbe de instabilitate politica si sociala, criza financiara, spectrul somajului si cate si mai cate) a fost lansata acum cateva luni de Fundatia Noi Citim .

Biblioteca fara fir aduce la dispozitia tuturor celor pasionati de lectura un numar respectabil de volume printr-o metoda inovativa – imprumut si livrare in orasul de domiciliu in urma unei cereri facuta pe site-ul
www.bibliotecafarafir.ro.

Ase se face ca putem avea acces la titluri cu tematici variate ( de la Kung Fu Panda si Cele mai frumoase basme de Petre Ispirescu, pina la biografii ale unor personalitati celebre de la Editura Lider ( Elisabeta I, Darwin sau Einstein), romane de-ale lui Julio Cortazar, Houellebecqe, Cartarescu sau ale proaspat laureate a Premiului Nobel – Herta MullerRegele se inclina si ucide)



Am auzit de proiectul asta de la o prietena (multumesc Ela!) si am devenit curios aproape instant sa vad daca si cum functioneaza? Ei bine, functioneaza ! Acum vreo 2saptamini am ridicat prima comanda si mai am vreo 2 saptamini sa finalizez o biografie de-a lui Einstein si o carte pe antreprenoriat lansata de 2 autori romini –suprinzator de bine structurata si redactata intr-o maniera “occidentala” as spune ( exemple practice, relatare intr-o maniera personala, CD atasat cu legislatie, cereri, contracte si alte documente tipizate)

„Biblioteca fara fir este un program de promovare a lecturii in mod direct, prin interactiunea intre oameni care impartasesc idei si pasiuni comune cu privire la lectura.” (citat de pe site-ul fundatiei)


Volumele sunt puse la dispozitie printr-un parteneriat cu o serie de edituri ( Polirom, Curtea Veche, RAO, Humanitas etc -multumiri si felicitari pentru contributie!) iar livrarea cartilor in diferite orase din Rominia (10 deocamdata) se face prin reteaua de distributie a unei companii de cosmetice – un parteneriat care iarasi surprinde prin inovatie !

Chiar ar fi interesant de aflat in ce conditii de eficienta isi desfasoara operatiunile cei de la Noi Citim (cate cereri de imprumut / luna, cate livrari onorate/ luna samd) – personal imi ramine doar sa-i felicit, sa-i asigur ca ma port frumos cu cartile imprumutate si sa le urez viata cat mai lunga si succes in derularea proiectului!

Spor (la citit) si voie buna!

vineri, 9 octombrie 2009

Vrei mai mult de la tine!

Vrei mai mult de la tine !

UNDE ?
Vino in AIESEC si pune-ti in practica ideile.
Vino in AIESEC si adauga experienta teoriei de la facultate.
Vino in AIESEC ca sa inveti si sa te distrezi intr-un mediu international.

DE CE ?
Pentru ca altii s-au regasit aici, iar tu i-ai urmat mai tarziu.
Kofi Annan, Bill Clinton, Jacques Chirac ,Mick Jagger ..
Pentru ca AIESEC este o organizatie internationala prezenta in 107 tari si teritorii.
In Romania, AIESEC se afla in 13 orase.

CAND ?
Aplica pana pe 16 octombrie ora 16:00.

CUM ?
Vino in Corpul B al FEAA, la etajul 3 in sala B606 si ia-ti formularul de aplicare.
Abordeaza-ne la infodeskurile din corpul B si C al Universitatii Alexandru Ioan Cuza
Intra pe www.aieseciasi.ro si completeaza formularul de inscriere.


MAI MULT ?
Hai sa ne cunoastem pe 15 octombrie, la ora 20.00, in amfiteatrul B5 din FEAA corpul B al Universitatii Alexandru Ioan Cuza sa-ti povestim ce putem sa facem NOI impreuna in AIESEC.

ALTE ORASE DECAT IASI:
Acceseaza www.aiesec.ro si afla detaliile campaniilor de recrutare din intreaga tara!

luni, 21 septembrie 2009

Civika. Despre initiative si spiritul civic in Rominia.

Salve!

Revin azi cu prezentarea unei initiative de care am aflat acum vreo 2 luni si despre care mi-am tot propus sa scriu pe blog: Civika !

Imi reprosa, pe ton de gluma, un prieten ca scriu pe blogul asta despre lucruri, idei si initiative pe care deja le stia... M-a pus ceva pe ganduri sa aud asta si mi-am promis sa fac o selectie ceva mai riguroasa a ideilor pe care aleg sa le prezint, fie ele proprii sau apartinand altor oameni/organizatii care fac ceva de admirat. M-am hotarat insa ca fie nu mai mult de 2-3 la numar cei care afla prima data de subiectele pe care le abordez, merita sa continui si sa prezint idei, concepte sau realizari pe care le consider demne de a fi cunoscute, sprijinite sau replicate!

In cateva cuvinte Civika este un spatiu virtual adresat tuturor celor care locuiesc in Rominia si vor sa propuna o initiativa civica care sa schimbe ceva in bine, fie ca vorbim de comunitatea in care traim, educatie, ecologie, sanatate sau chiar cultura.



Ca sa merg mai departe, as indrazni sa spun ca e un loc care faciliteaza intalnirea oamenilor care nu se complac intr-o ipostaza de vesnica nemultumire, frustrare, dezamagire sau ignoranta, ci incearca sa faca ceva concret si practic pentru a aduce o schimbare.

Sunt foarte entuziasmat de concept si cred ca are cu adevarat sanse sa contureze o comunitate de oameni care sa comunice, sa colaboreze si sa genereze idei si intiative ce pot fi implementate fara a fi nevoie de o organizare formala intr-un ONG sau bugete de zeci de mii de euro.

Portalul a fost lansat relativ curand (la inceputul lui 2009) si numara in prezent aproximativ 300 de membri, 7 domenii de actiune si vreo 23 de initiative lansate! Prezint succint si cateva dintre ideile lansate pe care, personal, le-am gasit interesante:

1. Crearea unei platforme de freecycling prin care sa poti oferi gratuit obiecte de care nu mai ai nevoie si care pot fi inca folosite.

2. Ciclopromenada nocturna - plimbari nocturne cu bicicleta prin Bucuresti pentru a populariza utilizarea bicicletei ca mijloc de transport curat si pentru a crea presiune pe autoritatile publice pentru a facilita accesul cu bicicleta in conditii de siguranta.

3. Coltul meu verde - o initiativa foarte simpatica de a crea mici spatii verzi prin plantarea de iarba/gazon in zone cu pamint dezgolit (parcuri, gradini din fata blocului, lateralele verzi ale trotuarelor etc).

Citizenship-ul e inca in pantaloni scurti in Rominia, cum ar zice acelasi prieten mentionat mai sus, si cred ca Civika poate reprezenta un start pentru a promova mai organizat conceptul asta! Fireste sunt multe lucruri de imbunatatit la platforma on-line pentru a facilita comunicarea si organizarea grupurilor de lucru, insa lansarea si faptul ca se afla in stare de functionare e ce conteaza acum!


Cu un management corect, pasiune (de care stiu Slava Domnului ca exista din plin) si tenacitate, imi vine sa cred ca Civika poate face mai mult pentru Rominia in urmatorii 20 de ani decat toate guvernele si politicienii pe care i-am avut pina acum la un loc! De ce ? Pentru ca este fundamentata pe cateva principii simple si eficace: bun simt, beneficii comune/generale, implicare si initiativa personala - lucruri care, daca ar fi insusite si insumate de un numar semnificativ de oameni ar putea genera schimbarile pe care ni le promit politicienii si pe care ne-am obisnuit sa le asteptam, cu scepticism, injuraturi si muuulta neputinta.

Va invit asadar sa aruncati o privire pe site, sa treceti un pic si prin proiecte si poate chiar sa va alaturati unuia sau sa propuneti ceva!

Inchei postarea asta destul de lunga cu un citat al antropologului american Margaret Meads care se potriveste perfect cu "ideologia" Civika :

Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has.


Spor si voie buna!

miercuri, 2 septembrie 2009

Telecabina de la Babele ! Simpla eficientizare.

Salve!

Va scriu astazi despre telecabina care face traseul Busteni- Cabana Babele (exact, Babele si Sfinxul).


Weekend-ul trecut am facut o tura de 2 zile cu cativa amici, prin masivul Bucegi - traseul Busteni - Poiana Izvoarelor - Cabana Malaiesti - Vf. Omu - Vf. Caraiman - Cabana Babele.

Nu o sa ma intind sa va povestesc cat de misto a fost - va recomand sa incercati traseul pe pielea voastra! Este sanatos, peisajul e incredibil, traseul iti da multa pofta de viata..si de mincare plus ca e chiar ieftin din punct de vedere al costurilor (sub 140 ron, toate costurile incluse)!

Dezamagirea care a provocat si postarea asta este sfarsitul excursiei, cand a trebuit sa luam telecabina de la Babele sa ajungem inapoi in Busteni..

De mult nu mi-am mai facut asa nervi - mai exact de cand am stat la coada pentru pasaport ! Platesti 27 de lei (pe munte inca nu au ajuns reducerile pentru elevi/studenti) si trebuie sa stai o ora si ceva la coada, in picioare, mort de oboseala dupa haladuiala prin munti..Cumplit mestesug de prostie, cum spunea Creanga al nostru!

Solutia pentru situatia asta a venit de la un amic si e uluitor de simpla ! Asadar, facem o recomandare de grup, in numele tuturor turistilor care au sa mai ajunga pe Babele: instalarea unui sistem cu numere de asteptare.

Sunt convins ca am vazut cu totii asa ceva - cand cumperi biletul primesti si un numar de ordine, la intrarea in telecabina exista un panou electronic de afisaj care iti spune la ce ora trebuie sa vii cu numarul tau. Treaba e simplu de facut (se poate calcula la precizie intrucat stim capacitatea maxima a telecabinei si cat timp dureaza un drum) ma indoiesc ca ar costa foarte mult, insa stiu sigur ca ar facem mii de turisti mai fericiti si impacati cu suma de bani platita (timpul asta de asteptare poate fi petrecut foarte bine vizitand imprejurimile sau la o ciorba de vacuta la Cabana Babelor!).

Pina atunci stiu in mod sigur ca nu mai pun piciorul pe acolo - daca treceti pe acolo v-as fi recunoscator sa-mi dati un update!

Numai bine!


PS Multumesc Irenei si lui Popic pentru fotografii ! Deasemenea, ideea de solutionare de mai sus a fost formulata de Popic!

PS2 As fi vrut ca postarea asta sa ajunga pe mail si la amicii de la Teleferic Prahova SA, insa au binevoit sa aiba o pagina de feedback care nu functioneaza - va puteti convinge aici . Daca aveti alte sugestii dati-mi de stire!

sâmbătă, 15 august 2009

Proiect 1000 ! Micro CSR cu mega impact !

Salve!

Azi am dat peste o noua idee foarte misto lansata de o companie de design si creatie publicitara din Timisoara - X3 Studios.

Compania a lansat Proiect 1000 prin care ofera 1000 de ore de lucru in grafica, web design si campanii de comunicare pentru ONG-uri din domeniul educational,social si cultural precum si pentru companii nou lansate pe piata.


Au mai ramas undeva la 300 de ore disponibile, tot ce trebuie sa faca toti cei interesati este sa completeze un formular de aplicare disponibil aici.

Ma bucur mult sa vad o astfel de initiativa si cred ca ar fi foarte bine sa se desfasoare anual!

Spor si voie buna!

sâmbătă, 11 iulie 2009

Economisire mai presus de creditare!


Salve!

Zilele astea umblu destul de mult pe drumuri prin tara si nu prea apuc sa mai scriu. Notez idei si sper sa revin candva asupra lor.

Azi va povestesc un pic din experienta proprie despre un sistem care exista de cativa ani pe la noi, oarecum cunoscut, in mod cert insa insuficient utilizat! Nu as vrea sa fac reclama bancilor care sunt implicate insa cred ca avem in mod categoric de-a face cu o situatie castig-castig, rara pe la noi !

Prin clasa a 12-a de liceu m-a convins o cunostinta sa particip la o prezentare facuta de o banca ce initia sistemul de economisire-creditare. Nu stiam pe atunci mare lucru din economie insa m-a atras ideea si mi-am facut un contract.

Au urmat vreo 4 ani jumatate cand am tot depus lunar o suma modica, mai mult sau mai putin motivat de ce se intampla sau de scopul final.

Zilele astea insa am primit un plic de la amicii bancheri in care ma anuntatu de situatia curenta a contului meu, de faptul ca s-a majorat prima de la stat (sau a revenit) de la 15% la 25%. Mi-a atras atentia suma pe care am incasat-o de la stat pe anul 2008 - aproape 1000 de lei!



Veste buna mi-am zis, cred ca aproximativ atat plateste un om obisnuit la Stat prin taxe anuale, impozite si alte asemenea !

Fac asadar calde recomandari pentru a va informa mai bine despre ce e vorba si mai apoi la a va deschide un cont! Un calcul sumar imi arata ca daca intr-un an se depun minim 4000 de lei, poti primi inca 1000 de lei de la Stat prin prima anuala, la care se mai adauga un 3% de la amicii bancheri...

In clipa de fata sunt cam 200 000 de romini care beneficiaza de serviciile astea, conform unor articole din Curierul National pe care le gasiti aici despre BCR si aici despre Raiffeisen.

Am inteles ca se pot deschide conturi pentru mai multi membri din familie, chiar si cu varsta sub 18 ani (3 membri*1000 lei/an*5 ani = 15 000 lei), deci cred ca pot fi atrase resurse semnificative, mai ales pentru oamenii cu venituri mici si medii (ratele pot varia de la 50 pina la cateva sute de lei).

Din punctul meu de vedere o idee cu adevarat buna!

Numai bine!

joi, 2 iulie 2009

Lupta cu mentalitatile - The Story of Stuff



Salve!

Am revazut in dimineata asta un scurt film despre modul in care functioneaza ciclul productie-consum in vremurile pe care le traim.

E foarte interesant si captivant de urmarit pentru ca lucrurile sunt prezentate intr-un mod foarte usor de inteles, argumentate cu fapte si dovezi.

Filmul este in mod cert o critica a societatii consumeriste care a inceput la nivel global dupa Al Doilea Razboi Mondial si in care ne-am avintat si noi romanii dupa Revolutia din 1989.

Pina la urma e o lupta cu o mentalitate care ne distruge, la modul cel mai eficace posibil: PE NESIMTITE ! Spun asta pentru ca schimbarile din jurul nostru (mediu inconjurator, stare de sanatate,piete economice etc) sunt, cel mai adesea, subtile si au darul sa ne surprinda din cand in cand cu o vara plina de inundatii, un uragan pe nu stiu unde..insa greu remarcam cum mai creste un metru pe an zona de "deserturi" din Oltenia sau cum raresc copacii prin paduri.



Imi revin in minte si spusele unui trainer din Iasi " Avem parte din ce in ce mai mult de placere si din ce in ce mai putin de fericire".

Numai bine!


PS Annie Leonard,cea care prezinta informatiile ar merita invitata cu certitudine la un TED rominesc sau la un IASHINGTON:)

sâmbătă, 27 iunie 2009

Tech soup pentru ONG-uri (2)


Salve!

Azi am primit o veste buna in legatura cu programul de donare de software catre ONG din Romania (merci Alina !).

Site-ul celor de la Techsoup Romania (va povesteam de ei intr-un post anterior) s-a lansat si programul lor a devenit operational, asadar va recomand cu caldura sa intrati aici pentru a urma 3 pasi simpli care va pot oferi acces la software GRATUIT !

Lista de organizatii care sunt eligibile pentru a aplica este destul de cuprinzatoare asa ca va urez mult succes si salut aceasta idee care faciliteaza activitatea ONG-urilor si incurajeaza "intrarea in legalitate".

Numai bine!

sâmbătă, 6 iunie 2009

Legatura intre strazi si cimitirele de masini...


Salve!

O idee care mi-a venit de cand locuiesc in Bucuresti si pe care as vrea mult s-o vad dusa la capat este sa profit de iesirile pe care le fac cu bicicleta prin Bucuresti si sa fac o centralizare a masinilor parasite aiurea pe strazi..

Cred ca e o idee care intra in categoria proiecte personale si de care imi propun sa ma tin - as aprecia mult sa primesc feedback si parerile voastre legat de asta - poate e o initiativa cu un impact mic insa categoric ar fi o schimbare in bine.

Aflati povestea intreaga si prima "isprava" din proiectul asta pe blogul pe care l-am lansat special pentru treaba asta: masiniabandonate


Numai bine!

PS Nu mai pomenesc ca orice mina de ajutor legat de subiectul de mai sus este binevenita:)

miercuri, 3 iunie 2009

Pe cine mai intereseaza asezamintele culturale din Romania?

Salve!

Am, in fond, 23 de ani insa cu certitudine e prima data cand ma intalnesc in mod constient cu formularea "asezaminte culturale".

La prima vedere gandul ma duce inspre muzee prafuite si alte asemenea..

Multumita domnului Viorel Maier am avut ocazia sa identific asezamintele culturale cu notiuni mai apropiate de mine, precum Casa de Cultura a Studentilor, Casa de Cultura Municipala "Mihail Ursachi" sau Atheneul Tatarasi, toate locatii de acasa, din Iasi..

Cred ca asta m-a surprins si mi-a atras atentia - faptul ca un om aflat la cateva mii de kilometri de tara este familiar cu locurile astea, ba mai mult se preocupa in mod activ de soarta lor, de modul in care sunt pastrate si, mai ales, utilizate!

Am aflat mai apoi ca exista chiar o Asociatie a Asezamintelor Culturale si un grup, restrins ce-i drept, de oameni pasionati si preocupati de aspectele astea care discuta pe un forum initiat de dl. Maier.



Rezonez cu ideile formulate de initiator si salut aceasta initiativa - remarcabila prin prisma faptului ca vine de la un romin aflat in afara tarii.

Citez un pasaj interesant din prezentarea forumului facuta de dl. Maier :
"...am initiat acest grup de discutii, transformat in forum, prin care incerc, de la distanta, sa reunesc pe acei carora inca le pasa de soarta celor de langa ei, e adevarat ca nu din punct de vedere material, ci doar spiritual.

Precizez ca nu reprezint nici o institutie. Aceasta este o initiativa privata pornita din dorinta de a revitaliza activitatea A.C.

A.C. nu sunt un scop in sine. Ele reprezinta doar una din structurile prin care se poate contribui la cresterea nivelului de cultura si civilizatie. Pentru ca nimanui sa nu-i mai fie rusine ca este roman!"


Mi s-ar parea o idee buna pentru ca aceia dintre noi care au tangenta cu domeniul cultural sa participe la discutiile de pe forum si sa inceapa sa lucreze dupa modelul "impreuna putem fi mai puternici, mai auziti".

Dintre subiectele de actualitate de pe forum: cantitate sau calitate, antreprenoriat cultural, rolul A.C in secolul XXI. Cu adevarat utila cred ca este si centralizarea asezamintelor culturale din tara - un bun pont pentru cei interesati de colaborari, pe diverse linii.

Numai bine!

duminică, 31 mai 2009

Primarii din Romania - topul performantei in atragerea fondurilor europene (1)

Salve!

Acum ceva timp scriam despre o idee despre care cred ca ar transparentiza activitatea parlamentarilor nostri pentru a ne asigura ca stim pe cine votam.

O idee la fel de interesanta mi se pare crearea unui top al celor mai performanti primari in atragerea de fonduri europene.

Daca ar fi sa avem si un set de indicatori de performanta pentru activitatea primarilor, cred ca as adauga in mod categoric si asta!

Deocamdata timpul nu tine cu mine pentru a face cercetarea necesara - o sa revin insa cu informatii pe tema asta! Fireste, orice contributii din partea voastra sunt binevenite!

Spor si voie buna!

sâmbătă, 30 mai 2009

Aparitie: Almanah de mediu 2009



Salve!

O idee din domeniul protectiei mediului care mi se pare foarte buna este initiativa lansarii unui Almanah de mediu.

Ma simt cumva conectat si direct implicat in ce inseamna initiativele de protejare a mediului, fie la scara micro (aruncat PET-uri in tomberoane speciale) sau macro prin actiuni precum Iasi Recicleaza si cred ca articolele astea ar merita citite, cu "riscul" de a vedea o perspectiva noua asupra unor aspecte precum posibilitatea cultivarii fructului kiwi in Romania :)

De mentionat si ca articolele sunt scrise atat de cercetatori si specialisti avizati, cat si de persoane implicate in activitati de protectie a mediului prin initiativa personala.

Mi-a atras atentia si un citat de pe coperta:

"Dupa ce va muri ultimul copac, ultimul rau va fi otravit si ultimul peste pescuit, ne vom da seama ca nu ne putem hrani cu bani"

Costa in jur de 19 lei, taxele de posta sunt suportate de editura ..si sper sa fie tiparit pe hartie reciclata!

Numai bine!

miercuri, 27 mai 2009

Scapa in mod destept si de celularele vechi !


Buna din nou,

Azi semnalez o noua initiativa demna de lauda care vine de la Asociatia Ecotic, in parteneriat cu compania Euro-GSM.

Impreuna cele 2 organizatii au lansat un program national de reciclare a telefoanelor mobile care se deruleaza pina pe 30 iunie 2009.

Procedura e simpla: celularele uzate pot fi aduse in oricare magazin Euro-GSM din tara (aprox. 130 la numar), primind cu ocazia asta si o reducere de 50 RON din pretul unui telefon nou, cu sau fara abonament.

Facem progrese, e de bine si sper sa am sansa sa promovez frecvent lucruri de felul asta!

Daca mai cunoasteti astfel de initiative, la nivel local sau national va rog sa-mi dati de veste, ar fi interesant sa avem o statistica sau un centralizator.

O zi buna!

vineri, 22 mai 2009

Cazanele Dunarii. In Romania.


Salut!

O idee buna pentru cei care cauta o destinatie de vacanta mai inedita decat litoralul nostru minunat ar fi sa arunce o privire peste articolul asta aparut azi in Hotnews.

Ne aduce aminte ca mai avem multe lucruri de vazut in Romania si ca, poate ar fi bine s-o facem, inainte sa vedem Viena sau Parisul, fie si numai sa avem ce povesti despre Romania cand discutam cu un strain, dincolo de banalitati precum munti, rauri si campii, Dracula si Casa Poporului...

Cazanele Dunarii. In Romania. Intra categoric in lista mea de locuri pe care trebuie neaparat sa le vad. Am zis!

Numai bine!

joi, 21 mai 2009

Arunci calculatorul vechi? (2)

Salve!

Va povesteam in aprilie de asociatia Ateliere fara frontiere si despre un proiect pe care il deruleaza care implica colectarea calculatoarelor vechi si reconditionarea lor, uramand sa fie redistribuite catre ONG-uri din tara printr-un concurs de proiecte.

Revin azi cu mai multe informatii. Programul functioneaza in continuare iar detalii despre cum puteti dona cslculatoarele care trebuie aruncate sau cum puteti accesa computere reconditionate gasiti aici.

Tinand cont si de componenta de reintegrare sociala pe care o cuprinde proiectul (din cate am inteles, persoanele implicate in reconditionarea calculatoarelor sunt someri pe care asociatia ii recalifica) as spune ca e o initiativa grozava, care ar merita mediatizata mult mai intens si replicata in alte orase din Romania !

Un calcul sumar, avand in vedere cifrele estimative privind vinzarile de computere din Romania in 2007 (693.516 conform unui articol din Business Magazin) si 2008 ( 1,08 milioane de unitati conform unui alt studiu facut tot de IDC), si luand in calcul o durata medie de utilizare de 5 ani , cred ca am putea avansa un numar de cateva zeci de mii de calculatoare care se arunca in fiecare an...

Daca adaugam la tabloul asta numarul de 57 671 ONG-uri care sunt inregistrate in Romania (doar asociatii si fundatii, date actualizate in aprilie 2009 conform Registrului National ONG) si un procent rezonabil de 20% dintre ONG-uri ca fiind active, rezulta aproximativ 11 000 de asociatii care ar putea fi interesate..

O idee buna ar fi sa facem mai cunoscuta initiativa Asoclic care apartine celor de la Ateliere fara frontiere atat in mediul ONG cat si in general, catre publicul larg.

Stiu asadar, in mod cert, unde o sa ajunga o debara intreaga de computere din sediul nostru!

Numai bine!

marți, 19 mai 2009

Initiative (1)

Salve!

Sunt fericit sa am din cand in cand sansa de a ma aprinde, de a ma entuziasma in legatura cu diverse lucruri care ma inconjoara, oameni sau intamplari.

In acest fel m-am simtit si aseara la intalnirea organizata la ICR pe tema spatiilor de interactiune publica, nu neaparat pentru ca dezbaterile ar fi fost deosebit de interesante sau captivante (din nefericire dezbaterea s-a finalizat cu putine concluzii sau directii clare), ci pentru ca la masa de discutii si in sala, printre participanti, se aflau 2-3 oameni care transmiteau un soi de energie, de revolta constructiva, de framintare..

As enumera aici pe Nicusor Dan, presedintele asociatiei Salvati Bucurestiul, pe Christian Mititelu sau pe un domn din sala care a relatat cu mult pathos despre magariile si marsaviile care slutesc Capitala, si-asa prafuita si sufocata de trafic, si o lasa fara trecut si fara spatii verzi.

Am plecat revigorat de la intalnirea asta, imbarbatat de gandul ca exista multi oameni care duc o lupta mai presus de traiul cotidian, se implica in lucruri cu semnificatie, arata ca le pasa, intreprind actiuni care trec de interesul individual, risca si, poate macar uneori, reusesc sa schimbe in bine ceva!

Tot respectul si admiratia asadar pentru cei care reprezinta societatea civila, sub varii forme!

Maine revin cu o idee despre cum am putea sa generam mai multa schimbare in bine, impreuna:)

Seara buna!

luni, 18 mai 2009

Privatizarea spatiului public ?


Salve!

Semnalez un eveniment interesant care este programat sa aiba loc azi de la ora 18 00 la Institutul Cultural Romin - o dezbatere cu titlul "Privatizarea spatiului public" sau, altfel spus,ce se intampla cu parcurile din orasele noastre, cu centrele vechi si cladirile istorice..

La eveniment şi-au anunţat participarea persoane precum Theodor Paleologu, ministrul Culturii, Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al capitalei şi Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“.


Mai multe detalii despre eveniment puteti gasi aici.

Cei de la ICR (misiunea institutiei este " promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei")organizeaza in mod frecvent intalniri de felul asta si cred ca ar fi o idee buna sa va subscrieti la grupul lor de pe facebook, e o modalitate facila de a fi informat despre evenimentele lor.


Numai bine!

joi, 14 mai 2009

Viata in multinationale - The McKinsey Way


O idee foarte buna pentru cei care isi doresc sa ajunga sa lucreze intr-o companie precum McKinsey sau sunt curiosi despre cum functioneaza una dintre cele mai puternice companii din lume specializata pe consultanta de management ar fi sa arunce o privire mai departe.

Am primit astazi un material care se numeste The McKinsey Way - "un manual" care prezinta cateva capitole de viata interna din cadrul companiei. Am mai auzit in trecut despre compania asta, alaturi de Roland Berger sau Boston Consulting Group..insa la o prima rasfoire sunt de-a dreptul impresionat!

Cateva nume de sectiuni: The McKinsey Way Of Selling Solutions, Surviving at McKinsey sau Life After McKinsey ! Devine si mai interesant daca treci peste capitole precum: Surviving On The Road; Take These Three Things with You Wherever You Go; If You Want a Life, Lay Down Some Rules sau The Most Valuable Lesson !

Ce sa mai zic, ma repet - sunt impresionat. jos palaria!

PS Daca sunteti interesati sa vedeti materialul va rog sa lasati un comentariu cu adresa de email si impartasim cu placere din McKinsey Way :)

duminică, 10 mai 2009

Cimpulung Muscel. In Romania



Salve!

O idee buna adresata celor care incearca din cand in cand o stare de nostalgie dupa epoca interbelica sau povestile din vremurile alea, ar fi sa viziteze Cimpulung Muscel.


Luna mai ar fi o alegere foarte buna!

Au un bulevard care se numeste Pardon si un parc care se numeste Merci (da, exista si explicatii pentru asta si mi-as dori sa aveti curiozitatea sa aflati raspunsul pe cont propriu), conace boieresti de-ale Brancovenilor si Golestilor, un hotel Regal, cofetaria Iepurasul, magazinul palarierului "La Mageanu", parfum de liliac peste tot...

Este categoric genul de orasel de munte, cochet, burghez, cu un farmec aparte, uneori intalnit pe seara in zona centrului vechi din Capitala, doar uneori insa..La ce senzatie te incearca pe strazi, nu cred as fi foarte surprins sa ma plimb si sa dau peste personajele lui Caragiale dintr-un "judet de munte" sau sa-i dau binete unui Stefan Gheorghidiu aflat in permisie...

Concluzie: un oras care merita "valorificat" mai bine, cu multe povesti care merita spuse, din timpuri care nu merita uitate...(mai mentionez ca in Primul Razboi Mondial linia frontului a trecut pe acolo si a lasat urme adanci in mintea locuitorilor).

Inca ceva - este in Romania, la 1 ora jumatate de la Brasov sau 2 ore jumatate de la Bucuresti.

Drum bun!

PS Merci pentru "excursie" Beldy ! Trebuie sa ma revansez cu o vizita pe Copou!

joi, 7 mai 2009

Oportunitati pe timp de criza :)

Cine ar fi zis ca, in Anul Domnului 2009, un drum pina la o banca din Romania se poate dovedi o experienta revelatoare??

Criza financiara (desi, daca stam bine si ne gandim, poate ar fi cazul sa o numim recesiune economica de acum) mult mediatizata si hulita de toata lumea prezinta cateva oportunitati interesante.

Un exemplu bun ar fi ofertele de bunuri reposedate pe care au inceput sa le lanseze unele banci. Ce mi-a picat mie la indemina este cea de la Raiffeisen pe care o gasiti aici .

Amicii austrieci ofera in principiu autoturisme, autovehicule comerciale si utilaje, cu preturi destul de ridicate la o prima vedere, insa un pitic mi-a soptit ca sunt foarte deschisi la negocieri de pret ..si cred ca si au de unde sa taie!

Pentru mai multe oportunitati de felul asta cred ca o cautare pe google gen "bunuri reposedate" ar putea fi de ajutor!

In incheiere se pare ca vorba batranilor se adevereste: Cand bate vintul schimbarii unii oameni se inconjoara de ziduri, altii isi construiesc mori de vant..iar altii cumpara bunuri reposedate :)

Spor si voie buna!

vineri, 1 mai 2009

Tech soup pentru ONG-uri


Salve din nou!

Am participat la inclutul lunii aprilie a.c. la un eveniment organizat de Microsoft Romania, pe tema "Bine faci, bine gastesti".

O idee foarte interesanta pentru sutele de ONG nonprofit din tara care nu dispun, fie deloc, fie in mod legal, de programele informatice de care ar avea nevoie pentru a-si face treaba ar fi sa citeasca articolul asta aparut pe site-ul Euractiv.

In cateva cuvinte, Tech Soup este o ONG internationala care a fost infiintata in 1987 cu misiunea de a facilita accesul organizatiilor non-profit la tehnologie.

Pina in prezent de serviciile lor au beneficiat, se pare, peste 84 000 de organizatii non-profit din lume, in tari precum Marea Britanie, Spania, Polonia, Africa de Sud, Botswana sau Ungaria, urmand ca pina in 2012 sa ajunga in 60 de tari.

Anul 2009 se pare ca va fi anul in care asociatii si fundatii din Romania vor putea primi software precum Microsoft Office,sisteme de operare Windows sau editoare de grafica in schimbul unei contributii de cativa euro.

Omul care este vinovat pentru asta se numeste Chrisopher Worman deci.. Welcome to Romania!

Numai bine!

miercuri, 29 aprilie 2009

Pe cand un "TED rominesc"?

Salve!

Probabil multi dintre voi stiu de conferintele TED ( apropo, motto-ul lor este "ideas worth spreading") si urmaresc site-ul www.ted.com . Va incurajez cu draga inima sa aruncati o privire pe site-ul lor, sunt multe prezentari de-a dreptul geniale si, mai ales, o multime de oameni tari care au ceva de spus.



Dincolo de ideile si conceptele prezentate, ce imi place in mod deosebit este conceptul unui astfel de eveniment - sa reunesti unii dintre cei mai creativi si inovativi oameni din lume sa vorbeasca pe teme diverse de la Technology, Entartainment, Design" pina la analize ale sistemului educational contemporan, business samd.

Similar ca si concept, cei de la British Council au lansat si in Romania o competitie care se intituleaza Fame Lab, in care incearca sa motiveze oamenii de stiinta sa prezinte intr-un timp foarte scurt o tema stiintifica, intr-o o maniera cat mai atractiva si cat mai pe intelesul tuturor.

Intr-o conversatie avuta recent cu un amic despre TED mi-a venit o idee noua, destul de indrazneata si oarecum idealista - suficient insa cat sa fie motivanta de pus in practica!

Cu cat stau mai mult idee, cu atat imi imaginez mai viu o conferinta in Romania care sa reuneasca cateva sute dintre cei mai "cu potential" oameni din Romania, din varii domenii - de la literatura, stiinte, arta pina la antreprenoriat sau educatie.

Criteriul de prezenta pe scena ar trebui sa fie competenta in domeniu insa, la fel ca in cazul conferintelor TED sau a concursului Fame Lab, ar trebui ca speakerii sa fie buni vorbitori in public, sa capteze, sa starneasca interes si sa inlantuie audienta!

Cred ca in Romania ar fi cu adevarat nevoie de asa ceva - un eveniment de amploare, cu o campanie de mediatizare bine construita, cu o componenta de networking si de impartasire a unor idei inovatoare- o conferinta a oamenilor care proiecteaza o Romanie a viitorului, pe diferite domenii si nivele.

Pentru toti oamenii care au ceva de spus si care isi cauta mijloacele sa se exprime, cred ca un eveniment anual de felul asta ar crea sansele de afirmare a adevaratelor valori din Romania, spre binele nostru comun.

Imi imaginez ca intr-o astfel de conferinta ar putea aparea oameni care dezvolta programe pilot de educatie in mediul rural, proiecte inovatoare de irigare a Baraganului, o campanie romineasca de free hugs, un concept nou de turism "de tip poveste", o initiativa precum Harta Politica, un film gen "A fost sau n-a fost" sau un proiect de regenerare urbana a centrului vechi al Iasului...

Optimist cum sunt, nu cred ca ducem lipsa de modele..cred ca deseori, insa, nu avem ochii pregatiti si ducem lipsa de spatiul in care sa-i putem vedea, nemaivorbind de energia sa-i apreciem...

Totusi, poate domnul Dinu Patriciu va citi articolul asta si va avea inspiratia sa lanseze un "TED made in Romania" prin fundatia omonima . Eu ma ofer de pe acum voluntar sa impart fluturasi:)

Spor si voie buna!

duminică, 26 aprilie 2009

Parlamentul Romaniei si indicatorii de performanta :)



Salve!

Cel mai mare beneficiu pe care il vad in sistemul uninominal de votare introdus in toamna lui 2008 este ca acum stim cine ne reprezinta circumscriptia sau, mai bine zis, cunoastem persoana care ne apara, isi apara sau incearca sa NE apere interesele in Parlamentul Romaniei.

Ideea cu care vin astazi este crearea unui instrument prin care sa transparentizam activitatea parlamentarilor romini. E vorba despre crearea unui set de indicatori de performanta care sa masoare activitatea reprezentantilor nostri, urmand ca ei sa stabileasca obiective pe care vor sa le atinga pe parcursul unui an si sa actualizeze constant fisierul pe masura ce aduna realizari. Punctajul se calculaza in mod automat iar la final de an sau la finalul perioadei de evaluare fiecare parlamentar ar putea prezenta in mod public un "raport anual" din care putem vedea la ce nivel se situeaza stimabilul pe care l-am votat. Putem apoi face comparatie intre diferiti parlamentari, putem afla care sunt cei mai lenesi si care sunt cei mai constiinciosi.


O varianta de un astfel de instrument este mai jos:




O propunere pe care v-o fac este sa indraznim sa ne cautam (cel putin online) parlamentarii care ne reprezinta circumscriptia si sa-i rugam frumos sa ne prezinte public sau sa ne trimita o lista cu obiectivele pe care le au stabilite pina la sfarsitul anului 2009. Daca binevoiesc sa ne raspunda (sunt un optimist si indraznesc sa sper) vad 2 variante care pot aparea si in ambele cazuri putem reactiona in mod constructiv:

1. O varianta fericita ar fi sa ne trimita un document cu obiectivele pe mandat (fie ele mai mult sau mai putin SMART - ar fi un pas inainte!) - putem face un mic gest implicare civica si sa transformam obiectivele astea intr-un mod structurat folosind excelul pe care vi l-am prezentat, dupa care sa il trimitem stimabililor cu rugamintea sa-l completeze si sa-l faca public:)

2. Nu apar cu o lista de obiective si atunci putem sa fim marinimosi si sa le propunem noi un excel cu o strutura asemanatoare celei trimisa de mine.

Odata ce suntem macar la curent cu ce isi propun sa faca le putem urmari "evolutia" in parlament si putem vedea in ce masura reprezentantii nostri vin la sedinte, aduc initiative legislative, iau cuvantul in plenul parlamentului sau mai trec prin circumscriptie sa vada ce ii mai framinta pe stimabilii votanti, urmand ca in functie de toate astea sa ne hotaram daca ii mai votam in viitor sau cautam variante mai bune, asa e?

Asa cred ca ar trebui sa se intample lucrurile ca sa putem progresa in ceea ce priveste clasa politica: sa eliminam din sistem parlamentarii care dorm prin parlament (vezi filmul de mai jos), sa ii incurajam si sa ii pastram pe cei performanti!



Astept ideile voastre de completare a fisierului cu indicatori mai relevanti prin comentarii sau la adresa iulianboia.at.gmail.com - sper ca printre cei care vor apuca sa citeasca articolul asta sa se numere si cativa oameni mai priceputi in politica si activitate parlamentara.

Intre timp ma apuc de compus o "epistola plina de traire civica" pentru un anume domn deputat :)

Spor si voie buna!

sâmbătă, 25 aprilie 2009

Arunci calculatorul vechi?

Salve!

Destul de curand am aflat de prezenta in Romania a unei organizatii internationale care are ca initiativa, printre altele, colectarea, repararea/upgradarea si revalorizarea computerelor vechi.

E o idee foarte desteapta: calculatoarele nu mai ajung la obisnuitul tomberon de gunoi sau uitate prin debara sau balcoane, sunt demontate si se recupereaza piesele care pot fi reutilizate, de resturi se scapa intr-un mod prietenos pentru mediu iar din 5 "harburi" poate iesi un calculator bun de folosit!

Finalitatea proiectului e geniala! Calculatoarele reparate sunt oferite ONG-urilor sau scolilor care au parte de dotari inexistente/insuficiente !

Organizatia se numeste Ateliere fara frontiere, are sediul in Bucuresti si un site international (www.ateliersansfrontieres.org) . Am inceput sa caut informatii mai multe despre ce fac in Romania si cum functioneaza sistemul si sper sa pot reveni in curand cu detalii.

Daca vi se pare o idee interesanta, stiti mai multe sau gasiti inforrmatii concrete mai rapid va rog sa lasati un comentariu si sa raspanditi vestea!

Spor si voie buna!

vineri, 24 aprilie 2009

Ideile bune trebuie sa devina realitate !

Imi doresc ca lansarea acestui blog sa fie consemnata ca prima idee buna pe care o postez aici si sper ca intr-o perioada relativ scurta de timp (cateva luni) sa am si primele interactiuni cu cititori care sa confirme ca a fost o idee buna.

Se cade sa explic si motivele pentru care m-am decis sa intru in blogosfera (ca parca asa-i zice). Principalul motiv ar fi acela ca imi doresc sa fac parte dintre oamenii care misca lucrurile inainte, care contribuie la imbunatatirea unei situatii sau, mai concret si mai specific, la imbunatatirea "situatiei" pe care o traim.

In vizunea mea "situatia" poarta numele de Romania iar acest blog reprezinta una dintre modalitatile prin care consider ca pot face ceva inspre a duce lucrurile catre mai bine.

Sunt un optimist si cred ca, in general, "situatia" progreseaza ! Ritmul cu care progreseaza, insa, ma dezamageste si, pe alocuri, ma frustreaza si ma impinge spre actiune.

Sunt si incerc sa ma orientez inspre a fi constructiv in ce spun si ce fac, de aceea mi s-a parut necesar sa adun intr-un loc toate gandurile care ma indeamna sa "construiesc" si sa le impart cu alti oameni care doresc acelasi lucru.

Cu totii generam un volum impresionant de idei in fiecare zi,le verbalizam in dialog cu ceilalti, ne entuziasmam cand ne gandim la "ce-ar putea sa iasa", le notam, le demontam, le uitam sau uneori chiar..le punem in aplicare.

Eu cred ca ideile apar pentru a fi transpuse in realitate si cred ca ideile pot deveni cu adevarat bune si implementabile daca sunt modelate,provocate si, mai ales, impartasite de cat mai multi oameni!

Imi doresc asadar ca blogul acesta sa se transforme intr-o colectie de idei bune din care se poate inspira oricine, in mod liber, si intr-un loc de intalnire al oamenilor care genereaza idei bune ce pot fi implementate, spre beneficiul tuturor.

Cu cat sunt mai multe si cu cat suntem mai multi cu atat mai bine !

Spor si voie buna!