sâmbătă, 19 martie 2011

Citat inspirat pentru vremurile astea

Salve!


Un citat interesant,  gandit parca special pentru a reflecta ce se intampla in perioada asta in lumea araba:
"Those who make peaceful revolution impossible will make violent revolution inevitable."
J.F. Kennedy
Mai interesant e ca principiul  se aplica si cand e vorba de conducerea unei organizatii sau in marketing.

In orice organizatie (companie, institutie sau ONG) oamenii oricum discuta si isi dau cu parearea cu privire la situatiile care apar, deciziile care se iau samd. E alegerea managementului daca lasa discutiile  in zona informala (zvonuri, barfe, discutii la cafea).. sau creeaza un context in care discutiile pot avea loc in mod deschis, pot afla eventualele nemultumiri sau solutii si (mai ales) pot face ceva pentru a schimba lucrurile.

Marketerii sunt pusi in fata unei alegeri similare in opinia mea. In fiecare zi au loc zeci de mii de conversatii despre experientele consumatorilor cu produsele de pe piata si fiecare companie poate alege intre a ignora aceste discutii sau a crea un context in care opiniile clientilor sai sunt incurajate, ascultate, analizate si transpuse in schimbari. (cum, de fapt, scopul este sa influentezi  aceste discutii, cred ca ma refer la a avea sau nu o strategie de "social media" :)

Pare ca marketerii se misca mai repede decat managerii, poate minati si de faptul ca au oportunitatea de a aduce mai multi bani in firma. Daca si managerii ar face asta poate ar avea mai multe sanse de a pastra oamenii valorosi in firma. Oare ce-o fi mai important?

Spor si voie buna!

vineri, 11 martie 2011

Solutia belgiana la scumpirea carburantilor!

Salve!

Azi dimineata, in drum spre munca, am remarcat titlul de pe prima pagina a unui ziar: "Frinarea cresterii preturilor de la pompa".

In contextul in care preturile au avut o crestere importanta in ultimile saptamini am auzit vorbindu-se de asta la stiri, in pauze de cafea..ce mai, cam peste tot! Asadar m-am straduit sa inteleg ce e cu initiativa belgienilor si, in final, mi se pare o idee tare interesanta, poate valabila si pentru Romania!

Ce vor sa faca ei? Au o lege de prin 2004 care prevede scaderea nivelului accizelor (care au o influenta covars itoare la pretul final de la pompa) atunci cand preturile o iau razna  si depasesc un prag critic (1,47 euro/l in cazul motorinei si 1,61 euro/l in cazul benzinei). Scaderea accizelor compenseaza sau macar tempereaza cresterea pretului petrolului, astfel ca preturile ramin relativ stabile.

Sunt 2 motive pentru care mi se pare ca e o idee tare desteapta:

  1. Se evita astfel declansarea unor crize datorate fluctuatiei bruste a preturilor. Majoritatea companiilor si-au facut previzionari de costuri pe 2011 iar o schimbare brusca de felul asta poate face enorm de mult rau, mai ales ca in prezent economiile sunt in revenire iar scumpirea carburantilor de obicei atrage o scumpire in lant.   Care duce la reducerea consumului si inflatie..deci din nou in bratele recesiunii economice.
  2. Statul belgian isi apara propriile interese cand vine vorba de colectarea taxelor. In primul rand pentru ca astfel evita o situatie de tipul celei descrise mai sus, in al doilea rand pentru ca nu pierde mare lucru de fapt. Am fi tentati sa credem ca prin reducerea nivelului accizelor se va pierde o gramada de bani. Fals!  Preturile mari ar duce la scaderea consumului, ceea ce inseamna mai putini bani din colectarea TVA-ului, astfel ca reducerea accizelor se compenseaza cu banii care urmeaza sa se colecteaza (in continuare) din TVA.


Poate ar fi interesant de facut niste calcule de impact pentru a estima efectul unei astfel de masuri in Romania!

Daca aveti opinii interesante pe tema asta folositi cu incredere comentariile, sa vedem la ce concluzii ajungem:)

Spor si voie buna!