miercuri, 17 februarie 2010

Un romîn a creat Loteria Globală !




(...) Ideea i-a venit atunci când a participat la un seminar pe teme de dezvoltare durabilă și a realizat direcția în care evoluează planeta noastră. Alexandru declară că „Vremea corporațiilor create doar pentru a obține profituri uriașe trebuie să ia sfârșit”. El dorește implementarea unui altfel de model de business : „o afacere care este condusă într-un mod sustenabil, implicând toți stakeholderii cu obiectivul de a da înapoi societății”.

Care este ideea ?

Articolul complet poate fi citit pe Ziarul Deschis, aici.

joi, 11 februarie 2010

Lectii din Kenya. Wangari Mathaai.



(..)I s-au acordat numeroase premii și distincții, însă este demn de menționat că, în 2004, a devenit prima femeie din Africa și primul activist în domeniul protecției mediului care a primit Premiul Nobel pentru Pace . Odată cu primirea acestui premiu, Mathaai a declarat: „Am crezut întotdeauna că munca noastră nu a fost doar pentru plantarea unor copaci. A fost pentru a inspira oamenii să devină responsabili pentru mediul înconjurător, pentru sistemul care îi guvernează, pentru viețile și pentru viitorul lor. Odată cu primirea Premiului, am realizat că suntem auziți în lume.”


Puțin reflectată în presa românescă, povestea lui Wangari Mathaai poate reprezenta un exemplu că schimbările majore pot fi produse de la orice nivel al societății, și o ilustrare reușită proverbului care spune că „ O călătorie de o mie de leghe începe cu primul pas”.



Iata si cea mai recenta initiativa marca Wangari Mathaai:



Articolul integral poate fi citit pe Ziarul Deschis

luni, 8 februarie 2010

Solutie pentru problema cainilor strazii. (III)

Salve!

Sper ca propunerea mea sa fie interesant de parcurs si demna de luat in seama de catre cei care dispun de competente in domeniul asta.

Pentru a fi mai usor de urmarit am realizat o prezentare powerpoint pe care am pus-o pe slideshare si pe care o puteti gasi mai jos.



Articolul integral poate fi citit pe Ziarul Deschis

joi, 4 februarie 2010

Cainii strazii. Amploare si costuri. (II)



Salve!

In materialul de astazi (partea I o gasiti aici) revin cu o prezentare mai detaliata a situatiei, acoperind limitarile legislatiei in vigoare, impactul si amploare acestei probleme si costurile pe care le implica pentru noi ca indivizi si ca societate in ansamblu, precum si o serie de initiative existente.


1. Legislatia

Cadrul legislativ in domeniu este dat de Legea pentru protectia animalelor (L. 205 / 2004 disponibila aici) si o lege din 2008 care aduce modificari si completari (L. 9/2008 disponibila aici). Esential de retinut din cele 2 acte legislative este articolul 71 din L. 9/2008 care prevede ca " Este interzisa eutanasierea cainilor, a pisicilor si a altor animale, cu exceptia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar."

Acest articol creeaza premizele unui blocaj ce nu permite rezolvarea problemei cainilor comunitari, intrucat singura alternativa legala pe care au autoritatile locale responsabile sa gestioneze aceasta situatie este :

 colectarea cainilor de pe strazi
 sterilizarea acestora
 pastrarea in padocuri pentru 10 zile in speranta ca vor fi adoptati
... eliberarea pe strazi !

Solutia incurajata de legislatie merge in 2 directii: adoptia cainilor si disparitia lor pe cale naturala. Este o initiativa laudabila, aparent acceptabila pentru toata lumea insa, din punctul meu de vedere, are marele defect ca nu produce efectele dorite..

De ce spun asta?

2. Impactul si amploarea problemei

Pentru ca, doar la nivel de Bucuresti, exista peste 40 000 de caini ai strazii care ar trebui sterilizati si adoptati !! Am solicitat date de la institutia care are in responsabilitate solutionarea acestei probleme in Bucuresti (Administratia pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan din Bucuresti ASCSB) si am aflat ca in 2008 si 2009 au fost sterilizati si adoptati 1621, respectiv 4979 de caini.

In ritmul asta ar mai fi nevoie de aproximativ 8 ani jumatate, doar pentru a steriliza numarul de caini estimat in prezent. La numarul asta se mai adauga si un numar necunoscut de caini cu stapin, care ar trebui sterilizati deasemenea pentru ca proiectul sa aiba rezultatele scontate.

In contextul in care un caine ajunge la maturitate si se poate reproduce de la virsta de 1 an (talie mica-medie), respectiv 2 ani (talie mare) iar o femela naste, in mod normal, intre 2-6 pui..putem avansa concluzia ca viitorul nu arata foarte stralucit. Practic, in ritmul in care se sterilizeaza aproximativ 5000 de caini anual, riscam sa avem cel putin alte cateva mii care se nasc intre timp...
Deasemenea, chiar in contextul in care am spera ca sterilizam toti cainii fara stapin din Bucuresti, disparitia lor pe cale naturala nu pare a fi o solutie cu un orizont de timp acceptabil (un caine traieste in medie 7 ani de zile). Estimarile celor de la Asociatia Cutu Cutu (una din organizatiile care activeaza in domeniu si care gestioneaza si campania de promovare a sterilizarii in Bucuresti) avanseaza ca problema asta se va rezolva in aproximativ 7 ani.

Ma intreb insa daca costurile pe care le implica sunt acceptabile? Cu o rata de aproximativ 9000 de oameni muscati anual, rezulta aproximativ 63 000 de bucuresteni care vor mai avea de suferit din aceasta cauza! Cifrele sunt valabile doar pentru Capitala!

La un cost mediu de 100 lei, tratamentul celor 63 000 de oameni muscati ar costa aproximativ 6 300 000 lei, iar costul sterilizarii celor 40 000 de caini din Bucuresti (am luat estimarea minima,de curand Prefectul Capitalei indicand numarul de 100 000 de caini ai strazii, sursa aici) ajunge la 1 600 000 lei (la un cost estimat pentru o sterlizare de 40 lei) ! Aici ma refer doar la costul operatiei in sine, fara a avea in vedere cheltuielile suplimentare presupuse de colectarea cainilor de pe strada, costuri cu personalul, intretinerea adaposturilor, timpul pe care il folosesc medicii ca sa trateze astfel de cazuri samd.

Daca ar fi sa consolidam cifrele la nivel national am ajunge la cateva zeci de mii de victime si costuri de zeci de milioane de lei, bani care ajung sa fie cheltuiti fara a rezolva, in fapt, aceasta problema! (senatorul Urban a redactat o expunere de motive care prezinta mai multe date si cazuri; poate fi gasita aici )

Dincolo de aceste costuri care pot fi estimate, deficitul de imagine pe care il provoaca mediatizarea cazurilor unor oameni muscati de caini produce pierderi inestimabile pentru Romania si ne arunca in randul tarilor „exotice” din punctul de vedere al nivelului de civilizatie ! De ce spun asta? Pentru ca in Romania se intampla sa avem parte de o surprinzatoare suprapunere de tehnologie avansata ( de exemplu retele de Internet de banda larga – locul 4 in lume! - si o rata impresionanta de penetrare a telefoniei mobile – peste 120% in 2008 ) cu provocari care tin de secolul al XIX –lea, cum e cea a cainilor strazii..

3. Initiative existente

Exista o serie de initiative laudabile care abordeaza aceasta problema. As enumera aici:

 Initiativa legislativa a deputatului Marinescu, care bine-intentionat, a creat o lege care amelioreaza sistemul in sensul introducerii unor masuri de protectie a animalelor, facilitarea adoptiilor, crearea unui registru national de evidenta. In opinia mea, din nefericire, sistemul nu a fost creat pina la capat iar prin faptul ca s-a interzis euthanasierea, fara a cauta o solutie de mijloc, aceasta problema inca exista.

 Initiativa legislativa a senatorului Urban care propune o imbunatatire a legii in vigoare (marirea perioadei de „cazare” a cainilor la 30 de zile si euthanasierea lor in cazul in care nu sunt adoptati). Din pacate aceasta initiativa sufera de superficialitate si creeaza o incoerenta legislativa, nefiind sustinuta nici macar de Guvernul Boc. Mentionez ca atat guvernul cat si cei 5 initiatori sunt din PDL – fapt ce indica in mod clar ca nici nu s-au obosit sa comunice pe aceasta tema inainte...



 Initiative ale unor asociatii de protectia animalelor care depun eforturi peste tot in tara pentru a incuraja adoptia cainilor fara stapin. Aici as mentiona website-ul www.adoptiicaini.ro , Asociatia APAM din Arad (www.apam.ro ), Asociatia Nuca din Cluj (www.nuca.org.ro ), Asociatia Salvati Animalele din Baia Mare (www.salvati-animalele.ro), Asociatia Cutu Cutu din Bucuresti (www.cutu-cutu.ro) sau Asociatia Ecovet din Timisoara (www.ecovet.ro).

 Initiativa celor de la Asociatia Cutu-Cutu, care in ciuda numelui :), realizeaza impreuna cu un numar de alte asociatii si parteneri institutionali o campanie masiva de promovare a sterilizarii a cainilor din Bucuresti, cu sau fara stapin. Din punctul meu de vedere, aceasta este o actiune care ataca fondul problemei si combate cauzele, reprezentand solutia pe termen lung – educatia populatiei, pentru ca, intr-un final, problema e creata de noi.

Cred ca avem suficiente informatii care arata ca aceasta problema ne afecteaza pe toti si prespupune costuri pentru intreaga populatie: costuri financiare, costuri de imagine, traume emotionale si divizarea neconstructiva in doua tabere (intr-un final se ajunge la opinii pro/contra euthanasiere).

In ultima sectiune a acestui material indraznesc sa propun o solutie care cred ca ar crea un sistem coerent si ar rezolva problema definitiv, intr-un orizont de timp rezonabil.

Spor si voie buna!