duminică, 31 mai 2009

Primarii din Romania - topul performantei in atragerea fondurilor europene (1)

Salve!

Acum ceva timp scriam despre o idee despre care cred ca ar transparentiza activitatea parlamentarilor nostri pentru a ne asigura ca stim pe cine votam.

O idee la fel de interesanta mi se pare crearea unui top al celor mai performanti primari in atragerea de fonduri europene.

Daca ar fi sa avem si un set de indicatori de performanta pentru activitatea primarilor, cred ca as adauga in mod categoric si asta!

Deocamdata timpul nu tine cu mine pentru a face cercetarea necesara - o sa revin insa cu informatii pe tema asta! Fireste, orice contributii din partea voastra sunt binevenite!

Spor si voie buna!

sâmbătă, 30 mai 2009

Aparitie: Almanah de mediu 2009



Salve!

O idee din domeniul protectiei mediului care mi se pare foarte buna este initiativa lansarii unui Almanah de mediu.

Ma simt cumva conectat si direct implicat in ce inseamna initiativele de protejare a mediului, fie la scara micro (aruncat PET-uri in tomberoane speciale) sau macro prin actiuni precum Iasi Recicleaza si cred ca articolele astea ar merita citite, cu "riscul" de a vedea o perspectiva noua asupra unor aspecte precum posibilitatea cultivarii fructului kiwi in Romania :)

De mentionat si ca articolele sunt scrise atat de cercetatori si specialisti avizati, cat si de persoane implicate in activitati de protectie a mediului prin initiativa personala.

Mi-a atras atentia si un citat de pe coperta:

"Dupa ce va muri ultimul copac, ultimul rau va fi otravit si ultimul peste pescuit, ne vom da seama ca nu ne putem hrani cu bani"

Costa in jur de 19 lei, taxele de posta sunt suportate de editura ..si sper sa fie tiparit pe hartie reciclata!

Numai bine!

miercuri, 27 mai 2009

Scapa in mod destept si de celularele vechi !


Buna din nou,

Azi semnalez o noua initiativa demna de lauda care vine de la Asociatia Ecotic, in parteneriat cu compania Euro-GSM.

Impreuna cele 2 organizatii au lansat un program national de reciclare a telefoanelor mobile care se deruleaza pina pe 30 iunie 2009.

Procedura e simpla: celularele uzate pot fi aduse in oricare magazin Euro-GSM din tara (aprox. 130 la numar), primind cu ocazia asta si o reducere de 50 RON din pretul unui telefon nou, cu sau fara abonament.

Facem progrese, e de bine si sper sa am sansa sa promovez frecvent lucruri de felul asta!

Daca mai cunoasteti astfel de initiative, la nivel local sau national va rog sa-mi dati de veste, ar fi interesant sa avem o statistica sau un centralizator.

O zi buna!

vineri, 22 mai 2009

Cazanele Dunarii. In Romania.


Salut!

O idee buna pentru cei care cauta o destinatie de vacanta mai inedita decat litoralul nostru minunat ar fi sa arunce o privire peste articolul asta aparut azi in Hotnews.

Ne aduce aminte ca mai avem multe lucruri de vazut in Romania si ca, poate ar fi bine s-o facem, inainte sa vedem Viena sau Parisul, fie si numai sa avem ce povesti despre Romania cand discutam cu un strain, dincolo de banalitati precum munti, rauri si campii, Dracula si Casa Poporului...

Cazanele Dunarii. In Romania. Intra categoric in lista mea de locuri pe care trebuie neaparat sa le vad. Am zis!

Numai bine!

joi, 21 mai 2009

Arunci calculatorul vechi? (2)

Salve!

Va povesteam in aprilie de asociatia Ateliere fara frontiere si despre un proiect pe care il deruleaza care implica colectarea calculatoarelor vechi si reconditionarea lor, uramand sa fie redistribuite catre ONG-uri din tara printr-un concurs de proiecte.

Revin azi cu mai multe informatii. Programul functioneaza in continuare iar detalii despre cum puteti dona cslculatoarele care trebuie aruncate sau cum puteti accesa computere reconditionate gasiti aici.

Tinand cont si de componenta de reintegrare sociala pe care o cuprinde proiectul (din cate am inteles, persoanele implicate in reconditionarea calculatoarelor sunt someri pe care asociatia ii recalifica) as spune ca e o initiativa grozava, care ar merita mediatizata mult mai intens si replicata in alte orase din Romania !

Un calcul sumar, avand in vedere cifrele estimative privind vinzarile de computere din Romania in 2007 (693.516 conform unui articol din Business Magazin) si 2008 ( 1,08 milioane de unitati conform unui alt studiu facut tot de IDC), si luand in calcul o durata medie de utilizare de 5 ani , cred ca am putea avansa un numar de cateva zeci de mii de calculatoare care se arunca in fiecare an...

Daca adaugam la tabloul asta numarul de 57 671 ONG-uri care sunt inregistrate in Romania (doar asociatii si fundatii, date actualizate in aprilie 2009 conform Registrului National ONG) si un procent rezonabil de 20% dintre ONG-uri ca fiind active, rezulta aproximativ 11 000 de asociatii care ar putea fi interesate..

O idee buna ar fi sa facem mai cunoscuta initiativa Asoclic care apartine celor de la Ateliere fara frontiere atat in mediul ONG cat si in general, catre publicul larg.

Stiu asadar, in mod cert, unde o sa ajunga o debara intreaga de computere din sediul nostru!

Numai bine!

marți, 19 mai 2009

Initiative (1)

Salve!

Sunt fericit sa am din cand in cand sansa de a ma aprinde, de a ma entuziasma in legatura cu diverse lucruri care ma inconjoara, oameni sau intamplari.

In acest fel m-am simtit si aseara la intalnirea organizata la ICR pe tema spatiilor de interactiune publica, nu neaparat pentru ca dezbaterile ar fi fost deosebit de interesante sau captivante (din nefericire dezbaterea s-a finalizat cu putine concluzii sau directii clare), ci pentru ca la masa de discutii si in sala, printre participanti, se aflau 2-3 oameni care transmiteau un soi de energie, de revolta constructiva, de framintare..

As enumera aici pe Nicusor Dan, presedintele asociatiei Salvati Bucurestiul, pe Christian Mititelu sau pe un domn din sala care a relatat cu mult pathos despre magariile si marsaviile care slutesc Capitala, si-asa prafuita si sufocata de trafic, si o lasa fara trecut si fara spatii verzi.

Am plecat revigorat de la intalnirea asta, imbarbatat de gandul ca exista multi oameni care duc o lupta mai presus de traiul cotidian, se implica in lucruri cu semnificatie, arata ca le pasa, intreprind actiuni care trec de interesul individual, risca si, poate macar uneori, reusesc sa schimbe in bine ceva!

Tot respectul si admiratia asadar pentru cei care reprezinta societatea civila, sub varii forme!

Maine revin cu o idee despre cum am putea sa generam mai multa schimbare in bine, impreuna:)

Seara buna!

luni, 18 mai 2009

Privatizarea spatiului public ?


Salve!

Semnalez un eveniment interesant care este programat sa aiba loc azi de la ora 18 00 la Institutul Cultural Romin - o dezbatere cu titlul "Privatizarea spatiului public" sau, altfel spus,ce se intampla cu parcurile din orasele noastre, cu centrele vechi si cladirile istorice..

La eveniment şi-au anunţat participarea persoane precum Theodor Paleologu, ministrul Culturii, Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al capitalei şi Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“.


Mai multe detalii despre eveniment puteti gasi aici.

Cei de la ICR (misiunea institutiei este " promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei")organizeaza in mod frecvent intalniri de felul asta si cred ca ar fi o idee buna sa va subscrieti la grupul lor de pe facebook, e o modalitate facila de a fi informat despre evenimentele lor.


Numai bine!

joi, 14 mai 2009

Viata in multinationale - The McKinsey Way


O idee foarte buna pentru cei care isi doresc sa ajunga sa lucreze intr-o companie precum McKinsey sau sunt curiosi despre cum functioneaza una dintre cele mai puternice companii din lume specializata pe consultanta de management ar fi sa arunce o privire mai departe.

Am primit astazi un material care se numeste The McKinsey Way - "un manual" care prezinta cateva capitole de viata interna din cadrul companiei. Am mai auzit in trecut despre compania asta, alaturi de Roland Berger sau Boston Consulting Group..insa la o prima rasfoire sunt de-a dreptul impresionat!

Cateva nume de sectiuni: The McKinsey Way Of Selling Solutions, Surviving at McKinsey sau Life After McKinsey ! Devine si mai interesant daca treci peste capitole precum: Surviving On The Road; Take These Three Things with You Wherever You Go; If You Want a Life, Lay Down Some Rules sau The Most Valuable Lesson !

Ce sa mai zic, ma repet - sunt impresionat. jos palaria!

PS Daca sunteti interesati sa vedeti materialul va rog sa lasati un comentariu cu adresa de email si impartasim cu placere din McKinsey Way :)

duminică, 10 mai 2009

Cimpulung Muscel. In Romania



Salve!

O idee buna adresata celor care incearca din cand in cand o stare de nostalgie dupa epoca interbelica sau povestile din vremurile alea, ar fi sa viziteze Cimpulung Muscel.


Luna mai ar fi o alegere foarte buna!

Au un bulevard care se numeste Pardon si un parc care se numeste Merci (da, exista si explicatii pentru asta si mi-as dori sa aveti curiozitatea sa aflati raspunsul pe cont propriu), conace boieresti de-ale Brancovenilor si Golestilor, un hotel Regal, cofetaria Iepurasul, magazinul palarierului "La Mageanu", parfum de liliac peste tot...

Este categoric genul de orasel de munte, cochet, burghez, cu un farmec aparte, uneori intalnit pe seara in zona centrului vechi din Capitala, doar uneori insa..La ce senzatie te incearca pe strazi, nu cred as fi foarte surprins sa ma plimb si sa dau peste personajele lui Caragiale dintr-un "judet de munte" sau sa-i dau binete unui Stefan Gheorghidiu aflat in permisie...

Concluzie: un oras care merita "valorificat" mai bine, cu multe povesti care merita spuse, din timpuri care nu merita uitate...(mai mentionez ca in Primul Razboi Mondial linia frontului a trecut pe acolo si a lasat urme adanci in mintea locuitorilor).

Inca ceva - este in Romania, la 1 ora jumatate de la Brasov sau 2 ore jumatate de la Bucuresti.

Drum bun!

PS Merci pentru "excursie" Beldy ! Trebuie sa ma revansez cu o vizita pe Copou!

joi, 7 mai 2009

Oportunitati pe timp de criza :)

Cine ar fi zis ca, in Anul Domnului 2009, un drum pina la o banca din Romania se poate dovedi o experienta revelatoare??

Criza financiara (desi, daca stam bine si ne gandim, poate ar fi cazul sa o numim recesiune economica de acum) mult mediatizata si hulita de toata lumea prezinta cateva oportunitati interesante.

Un exemplu bun ar fi ofertele de bunuri reposedate pe care au inceput sa le lanseze unele banci. Ce mi-a picat mie la indemina este cea de la Raiffeisen pe care o gasiti aici .

Amicii austrieci ofera in principiu autoturisme, autovehicule comerciale si utilaje, cu preturi destul de ridicate la o prima vedere, insa un pitic mi-a soptit ca sunt foarte deschisi la negocieri de pret ..si cred ca si au de unde sa taie!

Pentru mai multe oportunitati de felul asta cred ca o cautare pe google gen "bunuri reposedate" ar putea fi de ajutor!

In incheiere se pare ca vorba batranilor se adevereste: Cand bate vintul schimbarii unii oameni se inconjoara de ziduri, altii isi construiesc mori de vant..iar altii cumpara bunuri reposedate :)

Spor si voie buna!

vineri, 1 mai 2009

Tech soup pentru ONG-uri


Salve din nou!

Am participat la inclutul lunii aprilie a.c. la un eveniment organizat de Microsoft Romania, pe tema "Bine faci, bine gastesti".

O idee foarte interesanta pentru sutele de ONG nonprofit din tara care nu dispun, fie deloc, fie in mod legal, de programele informatice de care ar avea nevoie pentru a-si face treaba ar fi sa citeasca articolul asta aparut pe site-ul Euractiv.

In cateva cuvinte, Tech Soup este o ONG internationala care a fost infiintata in 1987 cu misiunea de a facilita accesul organizatiilor non-profit la tehnologie.

Pina in prezent de serviciile lor au beneficiat, se pare, peste 84 000 de organizatii non-profit din lume, in tari precum Marea Britanie, Spania, Polonia, Africa de Sud, Botswana sau Ungaria, urmand ca pina in 2012 sa ajunga in 60 de tari.

Anul 2009 se pare ca va fi anul in care asociatii si fundatii din Romania vor putea primi software precum Microsoft Office,sisteme de operare Windows sau editoare de grafica in schimbul unei contributii de cativa euro.

Omul care este vinovat pentru asta se numeste Chrisopher Worman deci.. Welcome to Romania!

Numai bine!